ads

Saturday, November 14, 2015

Kisah bersedekah dalam kasut
Seorang pengguna via NetizenBuzz menulis dan menjadi virally alam maya dan keinginan kita pun sama untuk mengimpak. Ganjaran besar di akhirat nantinya bagi sesiapa berlapang dada menyedekahkan harta. 

Kisah seorang guru berusia pra-emas berjalan-jalan bersama seorang remaja, murid tentunya. Mereka berjalan sambil bercerita, seorang guru menurunkan ilmu dengan perbuatannya. Di taman terbentang luas di kala cuaca yang menarik dan bunga-bungaan berkembang.

Terdengar rekahan ketawa remaja tersebut. Mereka kelihatan sebagai kawan yang akrab walaupun perbezaan usia yang sangat zahir. Inilah keistimewaan seorang murabbi yang ikhlas dan beribawa.

Sedang mereka berjalan sambil bercerita, terlihat sepasang kasut yang sudah usang dan hampir reput bersama beberapa barangan peribadi tukang kebun. Terletak kemas di bawah sebatang pokok rimbun di tepi pintu pagar.

Remaja itu memandang gurunya sambil mengusul nakal, "Bagaimana kalau kita 'pekena' tukang kebun ini dengan sembunyikan kasutnya, kemudian kita berlindung di belakang rimbun itu?. Dia datang memgambil kasut, pasti terkejut. Jom kita tengok bagaimana reaksi cemasnya!. Gelak remaja itu mengusulkan.

Guru yang insaniah dan bijak itu menjawab, "Anakku, tidak elok kita berseronok dengan mempermainkan orang, apatah lagi pada orang yang susah. Kamukan seorang yang senang, dan kamu boleh sahaja menambah kebahagiaan untuk orang tu?. Sekarang saya cadangkan kamu masukkan beberapa keping duit kertas ke dalam kasutnya, kemudian saksikan bagaimana respon tukang kebun tu?", nasihat guru itu.

Remaja itu terpegun dengan usulan gurunya, dia bersetuju dan segera berjalan untuk memasukkan wang ke dalam kasut tersebut.

Kemudian mereka bersembunyi di belakang rimbunan pepohon bunga.

Selang beberapa waktu, datanglah seorang lelaki dalam lingkungan pra-emas juga. Bajunya kuyup dengan peluh, sambil mengibas-ngibaskan kotoran dari pakaiannya. Dia berjalan menuju tempat kasutnya dan barangan yang tinggalkan. Kepenatan terpapar di riak wajahnya.

Si Tukang kebun memasukkan kakinya ke dalam kasut, merasai sesuatu di dalamnya. Dia cuba mengeluarkan, bila dilihatnya segumpal  wang kertas bergulung, mukanya berubah dan terpegun. Ada beberapa keping dalam gulungan itu. 

Dia memeriksa sebelah kasut lagi, mukanya hampir-hampir pucat lesi melihat wang yang lebih banyak. Dia menatap wang itu berulang-ulang, seolah-olah tidak percaya apa yang dilihatnya. Dia memandang ke segala penjuru, seolah-olah mencari orang di sekitarnya, mungkin untuk bertanyakan prihalnya..

Beliau mendapati dirinya kesaorangan di tengah rimba bunga-bungaan di bawah teduhan sebatang pokok tinggi. Dengan segera ia memasukkan wang itu ke dalam sakunya dan terus berlutut sambil melihat ke langit dan menangis. Dia berteriak dengan suara tinggi, seolah-olah berbicara dengan Allah Ar Razzaq (Pemberi Rezeki). 

“Aku bersyukur kepada-Mu, Ya Allah, Tuhanku. 

"Wahai Yang Maha Tahu, isteriku sakit dan anak-anakku kelaparan. Mereka belum menjamah apa-spa pun hari ini. Engkau telah menyelamatkanku, anak-anak dan isteri, Ya Allah".

Dia menangis sambil memandang ke langit sebagai ungkapan rasa syukurnya atas kurnia dari Allah Yang Maha Pemurah. 

Remaja tadi, sangat terharu dengan apa yang dilihat. Tidak semena-mena air matanya membasahi pipi tanpa dapat dibendung lagi. Guru yang bistari terus bersuara: “Bukankah sekarang kamu rasa lebih bahagia dari mengusik orang lain dan lucu melihat orang yang kehilangan barangan?”.

Remaja itu mengesat air mata dan segera menjawab, “Hari ini saya mendapat pelajaran yang tidak akan mungkin lupakan seumur hidupku. Sekarang saya baru faham makna kalimah yang dulu belum saya fahami sepanjang hidup: 

“Ketika kamu memberi, kamu akan mendapatkan kebahagiaan yang lebih banyak dari pada kamu mengambil”.

Gurunya melanjutkan bual bicara, "Sekarang ketahuilah bahawa pemberian itu bermacam-macam",

- Memaafkan kesalahan orang di saat kita mampu membalas dendam, adalah suatu pemberian.

- Mendo’akan teman dan saudaramu di belakangnya (tanpa pengetahuannya) adalah suatu pemberian.

- Berusaha unuk berbaik sangka dan menghilangkan sangka buruk darinya juga satu pemberian.

- Menahan diri dari membicarakan aib saudaramu di belakangnya, adalah satu pemberian lagi.

- Ini semua adalah pemberian dari Allah, supaya kesempatan memberi tidak hanya dibuat oleh orang-orang berada sahaja. 
Jadikanlah semua ini pelajaran, wahai saudaraku!

Nasihat guru kepada anak muridnya sambil menyusuri taman yang indah itu.Tazkirah - Secebis Kisah Dari Al-Azhar, Kaherah 
Dato Tuan Ibrahim Tuan Man


No comments: