ads

Thursday, March 27, 2014

Simpang-siul kehidupan: Antara Telur dengan RM...


Lengoh menghadapi 'Simpang-siul kehidupan'. Ada nasihat, ada bidalan dan ada autar. Dalam autar ada pengajaran untuk dijadikan pedoman. Cerita autar bagaimana mendapatkan wang secara sepele… cuma menggunakan air liur… Lelucon dalam WattsApp mencuit hati tetapi boleh ditiru atau jangan dicuba…
Setiap ‪malam, sebelum tidur Pegawai Bank akan memeriksa 'telur'nya.‬ Isteri yang berkulit kuning telur cair terkejut dengan tingkah-lakunya dalam sehari-dua itu. Hendak bertanya terasa malu, tetapi performance abangnya tetap jantan. "Kalau kaca bisa pecah, kalau kayu bisa patah.... Buat dek aja le...".

............................................................................ 


Seorang Warga Emas, berumur sekitar 70an, sering datang ke sebuah bank untuk menabung.‬ ‪Beliau banyak menyimpan duit seperti disurahkan. Sekali menyimpan RM5 ribu kadang-kadang RM8 ribu sesekali mencecah RM12 ribu!!‬!.

‪Hal ini menarik perhatian Pengurus Bank. "Banyak betul duit Uncle ni, tiap-tiap hari datang menabung", fikir Pengurus Bank cemburu dengan kesenangannya.‬

Suatu hari yang ranum, ‪Pengurus Bank mendapatkan Uncle itu di kaunter urusan dan menariknya ke meeting room.‬

Pengurus Bank: "Pakcik.. boleh saya tanya sesuatu?‬".
‪Pakcik: "Boleh… tak salah, tak menjadi kudis…‬".
Pengurus Bank: "Saya Pengurus Bank. Saya dah lama perhatikan, saya perasan Pak Cik menyimpan duit, 5 ribu, terkadang 10 ribu. Banyak betul duit Pak Cik? Pak Cik keje ape sebenarnya?‬".

‪Pak Cik sedikit terkejut mengurut kepalanya yang botak: "Ooo… Saya tak keje. saya menang bertaruh…‬".
Pengurus Bank terkulat: "Bertaruh? bertaruh camne tu?‬".
‪Pak Cik membulatkan mata: "Kalau nak tau.. awak bertaruh, nak?‬.

Pengurus Bank menganggukkan kepala setuju: "Ok. saya tak kisah..‬".
‪Pakcik merenung tajam Pengurus Bank: "Macam ni… 7 hari dari sekarang… saya jamin.. 'telur' di anu Encik akan hilang…‬".
Pengurus Bank tergelak, sedikit terkejut: "Ha ha ha… macam-mana pulak 'telur' saya boleh hilang? Kelakar!‬".

‪Pak Cik: Kalau Encik tak percaya, tak apa. Minggu depan kalau telur Encik hilang, encik kena bayar saya RM1k. kalau 'telur' encik masih ade lagi, saya akan bayar Encik RM1k. Jangan lupa… kita jumpa minggu depan, kat sini…‬".
Pengurus Bank antara pecaya dengan was-was: "Ok…‬".


‪Selesai waktu kerja, Pengurus Bank pulang ke rumah dalam keadaan takut. Takut kalau-kalau sebiji telurnya hilang. Walaupun tidak percaya 100% dengan kata-kata Uncle itu, dia tetap risau mengelisah…‬ Manalah tau hilang telurnya sebiji. Ini boleh berlaku. (Teringat kisah diceritakan kawanya, seorang askar yang bertugas di Sabah. Askar ini telah membuat onar atau dajal dengan awek Kadazan Dusun. Dipendekkan cerita, balik ke Semenanjung askar meraba telurnya tetapi sudah hilang sebiji. Melihat mukanya di cermin, alangkah terkejut, telurnya terbonjul di dahinya).

Setiap ‪malam, sebelum tidur Pegawai Bank akan memeriksa 'telur'nya.‬ Isteri yang berkulit kuning telur cair terkejut dengan tingkah-lakunya dalam sehari-dua itu. Hendak bertanya terasa malu, tetapi performance abangnya tetap jantan. "Kalau kaca bisa pecah, kalau kayu bisa patah...". Buat dek aja le...

Acapkali ‪bangun pagi, perkara pertama beliau lakukan ialah memeriksa 'telur' takut-takut hilang!‬. ‪Begitulah dalam seminggu terkadang terlupa senda-gurau isterinya. Ini berlarutan menyampaikan hari  ke 7 dan untuk mendapat ‬reword 1k.

Hari yang ditunggu tiba dengan selambanya. ‪Tergambar wajah gembira, sambil menyentuh telurnya terbayang wang 'bergolek'. Dia akan mendapat 'rezeki terpijak' RM1 ribu. 'Telur'nya masih selamat di tempat asal, tidak hilang atau melekat di tempat lain, fikirnya.‬

‪Uncle Si Kaki bertaruh sampai di bank tepat pada masa dan terus mendapatkannya. Pengurus Bank dengan muka berseri melambai tangan. Tak sabar-sabar...‬

Pengurus Bank merenung: "Pakcik… Hari ni memang bukan rezeki Pak Cik…‬".
‪Pak Cik: "Kenapa pulak?‬", terperanjat.
Pengurus Bank: Nampaknya pakcik dah kalah.. 'telur' saya masih ada…‬ memegang telur seakan menunjuk kepada Uncle itu.

‪Pak Cik: "Ye ke ada? tak percaya la.. boleh saya periksa?‬".
Pengurus Bank: "Silakan…‬" melorongkan bontotnya kepada orang tua itu.

Pengurus Bank bangun dan Uncle itu memegang 'telur' bagi memastikan kebenarnya.‬
‪Pak Cik: "Erm.. Nasib Encik memang baik… 'telur' masih ada. Nampaknya saya dah kalah kali ni…‬". mememekkan mukanya.

‪Pakcik selamba menghulurkan RM1k kepada Pengurus Bank.‬
Pengurus Bank: "Ha ha ha! itu la Pak Cik… Kalau nak bertaruh.. tengok kaki la…", menahan gelak besar.‬


‪Pak Cik itu menonong keluar dari bank tanpa berkata apa-apa.‬

‪Selang 10 minit kemudian, Pak Cik itu masuk ke dalam bank dan terus menuju ke kaunter untuk membuat urusan.‬

Pengurus Bank pucat: "Aik? datang balik? nak buat apa pulak ni?‬".
‪Pak Cik: "Saya nak simpan duit… Nah… RM7k.. masukkan dalam akaun saya, saya nak cepat ni…"‬.

Pengurus Bank: "Tapi…. mana datangnya duit sebanyak ni?‬".

‪Pak Cik: "Nampak Pengawal Keselamatan kat luar yang tengah tengok kita tu?,  Saya bertaruh RM7k, ngan dia yang hari ni saya akan pegang 'telur' pengurus bank ni…‬".


Pengurus Bank terlopong: "CELAKEEEE!!!".‬ Aku hanya dapat 1 ribu, dia dapat 7 ribu... 
- Renungkan kata-kata Albert Einstein ini – Perbezaan di antara kecerdikan dan kebodohan ialah kecerdikan ada HAD tetapi kebodohan tiada SEMPADAN!.

No comments: