ads

Monday, October 28, 2013

KERANA SEHELAI BULU MATA
Disurahkan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan masa hidupnya di dunia dengan berbuat maksiat.

Namun begitu dia berkeras membantah, "Tidak demi langit dan bumi, sungguh tidak benar. Saya tak pernah malakukan perkara terkutuk itu..." "Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam lembah dosa yg besar".

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yang ada kemudian dia pun menyanggah, "Mana saksi-saksi yang engkau maksudkan?.

Disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja. "Jawab malaikat, "Inilah saksi-saksimu..." Tiba-tiba mata berbicara, "Saya yang memandang,". Disusuli dengan telinga, "Saya yg mendengar perkara itu "Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yang mencium, "Bibir pun mengaku,, "Saya yang merayu "Lidah menambah dengan berani, "Saya yang menjilat dan menghisap

"Tangan tanpa malu meneruskan, "Saya yang meraba dan meramas "Kaki pula menyusul, "Saya yang berjalan dan berlari ketika itu." "Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu, "ujar malaikat..

Orang tersebut tidak dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka cita kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam api neraka Jahannam.. Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi.


Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, "Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini. "Malaikat menjawab dengan tenang, "Silakan wahai bulu mata" "Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seorang hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yang dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka?. Maka, saya sehelai bulu mata berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan.

"Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga: "Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata..". Maa ashobaka min hasanatin faminallah... Wamaa ashobaka min sayyiatin famin nafsi.. (segala yang baik itu dari Allah dan yang buruk itu dari diriku).

WatApp dari Hj Najman Al Aziz

No comments: