ads

Tuesday, September 24, 2013

LIFE IS LIKE A CUP OF COFFIE

Life Simply,
Speak kindly,
Care deeply,
Love generously.Suatu hari yang nyaman barangkali sekitar Universitii Yale, USA, Prof  telah mengadakan satu majlis alumni. Sekumpulan bekas pelajar yang sudah berjaya dan berkejaya bereunion, melepas rindu bertukar pandangan dan melawat profesor universiti tersohor itu.

Dipendekkan cerita Prof telah merancang sesuatu yang insianiah. Sementara menunggu bekas pelajarnya sampai, prof telah menyiapkan berjug besar kopi pekat. Kopi dapat memanaskan badan dalam cuaca yang mengigit, fikirnya.

Begitu sampai bekas pelajar, ruang tamu di apartment 3 biliknya sudah agak sesak. Masing-masing sibuk bercerita tentang kerjaya dalam pertemuan itu.

Perbualan semakin menyonsang dan bertukar menjadi aduan tekanan dalam kerja dan kehidupan.

Menawarkan kopi kepada bekas pelajarnya, profesor ke dapur keluar masuk dengan jug besar kopi. Pelbagai jenis cawan - porselin, plastik, kaca, kristal, copper dan pelbagai lagi, ada yang mahal ada yang indah, ada yang murah dan ada yang usang.


Prof tetap prof, daya fikir dan daya uji tetap berjalan walaupun pelajar itu bukan di bawah kendaliannya lagi. Selamba Prof menuangkan air kopi ke semua cawan baru atau lama dan cawan usang.

"Prof sudah gila…", jerkah pelajar dan ada yang nampak tidak seronok dengan tindakan Prof itu. Kerenah pelajarnya jelas dan sudah menampakkan ke tidak intelektualnya. Suasan menjadi hingar binggar dan Prof melihatnya dari arah tersembunyi.

Kebanyakkan pelajar memilih cawan yang cantik sedangkan semuanya bersih dan berisi air kopi yang sama. Dan Prof telah membuat penilian yang menyonsang.

Apabila semua pelajar mempunyai secawan kopi di tangan, profesor itu berkata: "Jika anda perasan, semua cawan mahal telah di cari dan diambil, meninggalkan cawan  biasa dan murah".

Walaupun ia adalah normal bagi anda kerana mahukan hanya yang terbaik untuk diri sendiri, yang merupakan punca masalah dan tekanan. Yakinlah bahawa cawan itu sendiri menambah tidak berkualiti kepada kopi. Dalam kebanyakan kes ia adalah hanya lebih mahal dan dalam beberapa kes walaupun menyembunyikan apa yang kita minum.

"Kita mahu adalah kopi, bukan cawan itu, tetapi anda pergi untuk cawan yang terbaik, dan kemudian anda mula mengintai cawan masing-masing untuk melihat siapa yang mempunyai salah satu yang terbaik".


Sekarang fikirkan perkara ini, "Hidup adalah seperti secawan kopi", dan kehidupan adalah kopi, pekerjaan, wang dan kedudukan dalam masyarakat adalah cawan. Mereka hanya alat untuk memegang dan mengandungi kehidupan. Jenis cawan kita tidak menentukan dan tidak mengubah kualiti hidup kita. Itu hanyalah kosmetic penghidupan. Orang memilih kecantikan luaran berbanding dalamannya. Ramai terlupa dan terpedaya dek kecantikan luaran, Prof membuat kesimpulan

"Kadang-kadang, dengan menumpukan hanya kepada kecantikan cawan, kita gagal untuk menikmati kopi sebenar. Nikmatilah real kopi bukan cawan yang cantik. Orang-orang yang paling gembira tidak mempunyai yang terbaik daripada segala-galanya"."Mereka hanya membuat yang terbaik daripada segala-galanya. Live Simply, Speak kindly, Care deeply, Love generously.


Hidup adalah seperti secawan kopi adalah cerita bermotivasi. Seseorang pernah memberitahu bahawa mereka cuba dan mengingatkan diri dari mesej itu. Setiap kali mereka memimum cawan kopi setiap hari mereka boleh memotavasikan diri berulang kali untuk hidup yang aman dan makmur.


Saya tinggalkan anda dengan quote dari William Wallace "Setiap manusia mati. Tidak setiap orang benar-benar hidup ". ”Every man dies. Not every man really lives”.
.........................

Tazkirah: Prof Dr. Yusoff Mohamad, UIA.

Nota: Hidup adalah seperti secawan kopi adalah kisah yang indah yang di dalamnya mempunyai pelajaran yang menakjubkan tentang kehidupan. Hidup adalah seperti secawan kopi adalah kisah yang telah ditonton di You Tube hampir 3 juta kali.


2 comments:

Ahmad Aaziz said...

Betul.. org rumah stim tengok cawan n piinggan mangkuk..beli buat hiasan je..bila taun mau pakai pun tak tau

sheikh mustafa kamal al aziz said...


Roy Lina: In a cup of black thick of coffee theres alot of tears n joy..pain hearted n sorrows..

September 25 at 2:52pm via mobile · Like

Wan Mariana : Friends with Roy Lina
I likeee..coffe

September 28 at 12:39am · Like

Mohd Fauzeen : Kopi luwak pun sedap

September 28 at 7:51am via mobile · Like