ads

Saturday, October 8, 2011

SJ - Innovator Numero Uno

SJ berkemeja T hitam jenama St. Criox dan berseluar jeans 
Levi's dan kasut berjenama New Balance saiz 14.

Fans say "iSad"

Steven Paul "Steve" Jobs (SJ) (1955 – 2011), seorang usahawan dan pencipta berbangsa AS. Beliau pengasas, pengerusi, dan bekas CEO of Apple Inc.

Tahun 1976, Jobs bersama Steve Wozniak (pengasas bersama Apple), Mike Markkula, dan lain-lain, mereka, membangunkan dan memasarkan salah satu barisan komputer peribadi yang berjaya di pasaran, iaitu siri Apple II.

 Penemuan awal, Macintosh berdisket yang klasik.

Pada awal 1984, Jobs merupakan antara mereka yang julang kali melihat potensi komersil antara muka grafik pengguna pacuan tetikus yang membawa kepada lahirnya Macintosh 128k.

Tahun 1984,
Jobs meletak jawatan dari Apple lalu menubuhkan NeXT, sebuah syarikat pembangunan platform komputer yang khusus dalam pasaran pendidikan tinggi dan perniagaan.

Pada tahun 1996, Apple membeli NeXT, maka Jobs kembali ke Apple yang ditubuhkannya itu, dan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutifnya pada tahun 1997 hingga 2011.

Pada 1986, beliau memperoleh bahagian grafik komputer Lucasfilm Ltd lalu mengubahnya menjadi Pixar Animation Studios.


Pada 2001 dan seterusnya, memperkenalkan ipod, iTunes, iPhone dan iPad.

Pada 2011 kerana kesihatan merosot, Jobs mengumumkan perletakan jawatannya sebagai CEO Apple digantikan oleh Tim Cook. Atas permintaan beliau, Jobs dilantik sebagai Pengerusi lembaga pengarah Apple.

Pada 5 Oktober 2011, Apple mengumumkan bahawa Steve Jobs meninggal dunia pada usia 56 tahun.

Jobs bersama Ronald Wayne dan Steve Wozniak ketika melancarkan Apple II.

Kehidupan awal
Anak luar nikah ini dilahirkan di di San Francisco, AS, merupakan anak kepada pasangan Joanne Simpson dan Abdulfattah John Jandali berketurunan Arab Syria. Jobs dibesarkan oleh keluarga angkat, Paul dan Clara Jobs di Silicon Valley, AS. Ia sebuah kawasan yang dikelilingi ladang aprikot.

Jobs belajar di Sekolah Menengah Cupertino dan kemudiannya di Sekolah Tinggi Homestead di Cupertino, California, dan seringnya menyertai syarahan-syarahan selepas waktu sekolah di Syarikat Hewlett-Packard di Palo Alto, California. Tidak lama kemudian, beliau diupah oleh Steve Wozniak sebagai pekerja musim panas. Pada tahun 1972, Jobs tamat sekolah tingginya dan mendaftarkan masuk ke Kolej Reed di Portland, Oregon. Walaupun beliau tercicir selepas hanya satu semester, beliau masih meneruskan kelas-kelas audit seperti seni khat di Reed. "Jika saya tidak meneruskan kursus tunggal itu semasa di kolej, Mac tidak akan mempunyai berbagai-bagai muka taip atau fon teruang mengikut kadar," beliau berkata.

Tahun 1974, Jobs kembali ke California dan mula menyertai perjumpaan-perjumpaan Kelab Komputer Homebrew dengan Steve Wozniak. Beliau bekerja sebagai juruteknik di Atari, sebuah pengilang untuk permainan video yang popular, dengan tujuan utama untuk menyimpan wang yang mencukupi supaya dapat ke India untuk mencari ketenangan rohaniah.

Jobs kemudian mengembara secara menumpang ke seluruh India dan Jepun bersama-sama Daniel Kottke, kawannya daripada Kolej Reed (yang kemudiannya menjadi pekerja Apple yang pertama), untuk mencari kesedaran falsafah. Jobs kemudian kembali ke pekerjaannya di Atari dan ditugasi untuk mencipta sebuah papan litar untuk permainan Breakout.

 Macintosh 128k.

Permulaan Apple Computer 
Apabila Jobs yang ketika itu berumur 21 tahun melihat komputer yang direka oleh Wozniak untuk kegunaan diri, beliau meyakinkan Wozniak untuk membantunya dan mereka memulakan sebuah syarikat untuk memasarkan komputer. Syarikat Apple Company diasaskan sebagai sebuah perkongsian pada 1 April 1976. Walaupun tujuan permulaan mereka adalah hanya untuk menjual papan litar bercetak, Jobs and Wozniak akhirnya mencipta sekumpulan komputer siap pasang dan dengan itu, menyertai perniagaan komputer peribadi. Apple I, komputer peribadi pertama yang Jobs dan Wozniak memperkenalkan dijual pada harga AS$666.66, suatu nombor yang dicadangkan oleh Wozniak kerana beliau suka akan digit yang berulang Apple II, pengganti untuk komputer pertama, diperkenalkan pada tahun berikut.iMac (1998) Bondi Blue colour akudah punya...

Senarai tahun pengeluar komputer ,


Apple 1 – Apple’s First Product (1976)
Macintosh 128K – The First Macintosh (1984)
Macintosh Plus (1986)
Macintosh XL (1985)
Macintosh II (1987)
Macintosh SE (1987)
Macintosh Portable (1989)
Macintosh LC “The Pizza Box Series” (1990s)
Macintosh Quadra (1991)
Powerbook “First Mac Laptop” (1991)
Macintosh Color Classic (1993)
Power Mac (1994)
Twentieth Anniversary Macintosh “TAM” (1997)
iMac (1998)
iBook (1999)
G4 Cube (2001)
iMac, 2002

Komputer kedua ini mencapai suatu kejayaan yang unggul dan menyebabkan Apple menjadi satu pemain yang utama dalam industri komputer peribadi yang baru muncul (nascent). Pada bulan Disember 1980, dengan Tawaran Awam Permulaan (IPO) yang amat berjaya, Apple Computer menjadi sebuah perbadanan yang didagang secara awam, dan menyebabkan Jobs menjadi seorang jutawan.Apple 1 – Apple’s First Product (1976)
“Nama Apple cukup ringkas dan simbolik. Ia sentiasa mengingatkan saya pada memori memetik buah epal pada musim panas,” jelas Jobs yang memperoleh modal perniagaan sebanyak AS$1,300 (RM3,963) iaitu hasil daripada menjual microbus iaitu salah satu komponen komputer, manakala Woz menjual kalkulator.
Ketika Apple terus berkembang, syarikat itu mula mencari seorang eksekutif yang berpengalaman untuk membantu menguruskan perkembangannya. Pada tahun 1983, Jobs memikat John Sculley untuk meletakkan jawatannya di Pepsi-Cola untuk menjawat Ketua Pegawai Eksekutif Apple dengan cabaran, "Adakah anda hendak menghabiskan seumur hidup anda dengan menjual air gula, atau anda hendak suatu peluang untuk mengubah dunia?".

Tahun 1984, Jobs yang penuh beremosi memperkenalkan Apple Macintosh kepada wildly enthusiastic audience; Andy Hertzfeld memerihalkan the scene as "pandemonium". Macintosh menjadi komputer antara muka pengguna grafik yang pertama yang mencapai kejayaan komersil, walaupun ia amat dipengaruhi oleh Xerox PARC. Pembangunan Mac dimulakan oleh Jef Raskin, dan akhirnya diambil alih oleh Jobs.

 
IMac

Sedangkan Jobs merupakan seorang persuasive and charismatic evangelist bagi syarikat Apple, sesetengah pekerja pada zaman itu memerihalkannya sebagai seorang pengurus yang tidak menentu dan tempestuous. Suatu industry-wide sales slump menjelang akhir tahun 1984 menyebabkan deterioration dalam hubungan working relationship Jobs dengan Sculley, dan pada akhir bulan Mei 1985 – menyusuli suatu power struggle dalaman dan pengumuman significant layoffs – Sculley menyingkirkan Jobs daripada tanggungjawabnya sebagai ketua bahagian Macintosh.

NeXT
Pada tahun 1986, apabila Jobs mendapati bahawa beliau di ketepikan oleh syarikat yang diasaskanya, beliau menjual semua kecuali satu sahamnya dalam syarikat Apple. Pada sekitar masa itu, beliau mengasaskan lagi sebuah syarikat komputer, NeXT Computer. Seperti Apple Lisa, stesen kerja NeXT adalah maju dari segi teknologi, tetapi komputer itu tidak pernah berupaya memasuki aliran utama, khususnya kerana harganya yang mahal. Bagaimanapun, antara mereka yang mampu membelinya, stesen kerja NeXT menarik pengikut yang kuat kerana kekuatan tekniknya, terutama antaranya adalah sistem pembangunan perisian berorientasi objeknya. Jobs memasarkan produk-produk NeXT kepada bidang-bidang saintifik dan akademik kerana teknologi-teknologi inovatif dan uji kajinya yang baru (seperti inti Mach, cip pemproses isyarat digital, dan port Ethernet terbina).


 
 Jobs bersama Steve Wozniak memasang peranti komputer.

NeXTcube ditonjolkan oleh Jobs sebagai sebuah komputer "interpersonal" yang beliau percaya merupakan langkah yang menyusuli pengkomputeran "peribadi". Menurut beliau, jika komputer berupaya membenarkan orang-orang berkomunikasi dan bekerjasama dengan cara yang mudah, ia akan mengatasi banyak masalah yang dihadapai oleh komputer "peribadi". Jobs telah dikritik kerana tidak memasukkan ciri-ciri perangkaian terbina dalam Macintosh yang asal (menggelarnya "tali pusat ke syarikat"), dan beliau berazam tidak akan mengulangi kesilapannya. Pada zaman ketika e-mel merupakan teks mudah kepada kebanyakan orang, Jobs gemar menunjukkan NeXTMail, sistem e-mel NeXT, sebagai salah satu contoh falsafah "interpersonal"-nya. NeXTMail merupakan salah satu e-mel yang awal untuk mendukung audio dan grafik yang jelas secara sejagat, boleh diklik terbenam.
Jobs mengendalikan NeXT dengan ketaksuban kepada kesempurnaan estetik, ini terbukti dengan benda-benda seperti bekas magnesium NeXTcube. Ini mengakibatkan tekanan yang ketara pada bahagian perkakasan NeXT dan pada tahun 1993 selepas hanya menjual 50,000 buah mesin, NeXT beralih sepenuhnya kepada pembangunan perisian dengan penerbitan NeXTSTEP/Intel.

 
SJ sekitar tahun 80an bersama komputer Macintoch.

Teknologi NeXT memainkan peranan utama dalam memangkinkan tiga peristiwa yang tidak berkait:
    ▪    Jaringan Sejagat: Tim Berners-Lee mengembangkan sistem Jaringan Sejagat yang asal di CERN dengan stesen kerja NeXT. Ketegasan Jobs bahawa orang biasa harus berupaya menulis atur cara penggunaan "mission-critical" terlanggan merupakan asas Interface Builder yang dipergunakan oleh Berners-Lee untuk berbuat demikian dengan penulisan atur cara "WorldWideWeb 1.0"-nya.
    ▪    Komputer NeXT dipergunakan dalam pembangunan permainan komputer Doom.
    ▪    Kepulangan Apple Computer. Kebergantungan Apple kepada perisian kuno dan kesilapan pengurusan dalaman, khususnya ketakupayaannya untuk menerbitkan suatu penaiktarafan sistem pengendalian yang utama, mengakibatkannya hanya hampir mengalami kemuflisan pada awal hingga pertengahan dekad 1990-an. Pendirian Jobs yang maju mengenai terlalu mengharap Unix yang dianggap sebagai terlalu bercita-cita tinggi dan agak ketinggalan pada dekad 1980-an, tetapi pilihannya akhirnya menjadi suatu asas yang kukuh dan boleh dikembangkan untuk sebuah sistem pengendalian. Apple kemudian memperoleh perisian itu dan di bawah pimpinan Jobs, mengalami suatu zaman pembaharuan.Kembali ke Apple
Pada tahun 1996, Apple membeli NeXT pada harga AS$402 juta, dan mengembalikan Jobs kepada syarikat yang diasaskannya. Pada tahun 1997, beliau menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Apple yang interim selepas para pengarah lembaga lost confidence in dan ousted then-CEO Gil Amelio dalam sebuah boardroom coup. Pada bulan Mac 1998, supaya dapat menumpukan usaha Apple kepada returning to profitability, Jobs dengan segeranya menamatkan sebilangan projek sepertiNewton, Cyberdog, dan OpenDoc. Pada bulan-bulan yang berikut, banyak pekerja mengembangkan ketakutan untuk berhadapan dengan Jobs ketika menaiki lif kerana "bahawa mereka tidak akan mempunyai pekerjaan lagi apabila pintu lif dibuka". Realitinya adalah bahawa summary executions Job adalah jarang, tetapi sebilangan mangsa adalah mencukupi untuk terrorize seluruh syarikat.  Amalan itu kemudian dikenali sebagai "diStevekan" ("getting Steved").

Dengan pembelian NeXT, kebanyakan daripada teknologi syarikat digunakan dalam produk-produk Apple, khususnya NeXTSTEP, yang berkembang menjadi Mac OS X. Di bawah bimbingan Jobs, jualan syarikat naik dengan ketara dengan pengenalan iMac dan produk-produk lain yang baru; sejak dari masa itu, reka-reka bentuk yang menarik serta penjenamaan yang berkuasa telah memberikan kejayaan yang unggul kepada Apple. Dalam Expo Macworld 2000, Jobs menggugurkan modifier "interim" daripada jawatannya di Apple dan menjadi Ketua Pegawai Eksekutif yang tetap, suatu jawatan yang masih dipegang oleh beliau pada hari ini.

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, syarikat Apple telah branched out. Dengan pengenalan pemain musik mudah alih iPod, perisian muzik digitial iTunes, dan iTunes Store, syarikat itu sedang making forays ke dalam bidang elektronik pengguna dan pengedaran muzik. Apple baru-baru sahaja menyertai perniagaan telefon bimbit dengan pengenalan iPhone, suatu telefon bimbit paparan berbilang sentuh, iPod, dan peranti internet. iPad dan Pixer menyusur kemudiannya...

 Mac OS X

Sementara merangsang inovasi, Jobs juga mengingati pekerja-pekerjanya bahawa "seniman-seniman yang sebenar menghantar", Apa yang dimaksudkan dengan pernyataan itu adalah bahawa penghantaran working produk pada tepat masa adalah sama penting dengan inovasi dan reka bentuk yang menarik.

Jobs bekerja di Apple pada gaji tahunan sebanyak AS$1juta, dan ini menyebabkannya disenaraikan dalam Rekod Dunia Guinness sebagai "Ketua Pegawai Eksekutif dengan Gaji Yang Terendah". Dalam ucapan keynote 2000 Ekspo Macworld di San Francisco, syarikat itu menggugurkan perkataan "interim" daripada nama jawatannya, dan menyebabkannya menjadi Ketua Pegawai Eksekutif yang kekal. Gajinya di Apple masih dikekalkan pada AS$1juta setahun secara rasmi walaupun secara tradisi, beliua telah menerima sebilangan "hadiah eksekutif" yang lumayan,termasuk sebuah jet yang berharga AS$48 juta (RM26.5 billion).


  iPhone menjadi 'fobia' masyarakat dunia.

Fenomena
Buktinya, kemunculan telefon pintar iPhone pada empat tahun lalu telah mencipta fenomena luar biasa di seluruh dunia. Bermula daripada pengeluaran iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS sehingga iPhone 4, permintaan dan pembelian terhadap telefon itu amat menggalakkan sehingga mengatasi jualan produk telefon lain.
“Walaupun bukan mudah untuk mencipta telefon pintar ini tetapi, Apple sentiasa berusaha melakukan yang terbaik. Prinsip utama sebelum mencipta produk saya elak bertanyakan kehendak pengguna sebaliknya, lebih cenderung menghasilkan sesuatu bermanfaat untuk masa depan,” terang Jobs dalam satu temu bual.

''Kebijaksanaan, minat dan tenaga Jobs merupakan sumber inovasi yang memperkayakan kehidupan".

Meninggal Dunia
Apple telah melaporkan bahawa kematian Steve Jobs selepas beliau bergelut dengan penyakit akibat kanser pankreas sejak sekian lama. Pada hari kematiannya, laman web Apple telah memetik "Apple telah kehilangan seorang yang genius dan dunia telah hilang lelaki yang luar biasa. Kami bertuah berkerja bersama beliau, seorang mentor yang berinspirasi tinggi. Semoga semangat beliau kekal bersama Apple"."

Lembaga pengarah Apple ketika mengumumkan kematian bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) itu dalam satu kenyataan ringkas berkata: “Kami amat sedih untuk mengumumkan kematian Steve Jobs. Kepintaran, kesungguhan dan tenaga Jobs adalah sumber inovasi tidak terkira yang memperkaya dan memperbaiki kehidupan kita. Dunia lebih baik kerana Steve.”

“Mungkin tiada kata-kata lebih hebat untuk bercakap mengenai kejayaan Jobs berbanding hakikat dunia mendengar kematiannya menerusi alat yang dicipta.” 


“Dia mengubah cara setiap kita melihat dunia,”

Aku dan Steve Jobs
Tahun 1980, aku sudah mula mengenali Steve Jobs. Tahun 1986 aku bekerja di majalah Alam Wanita sebagai grafik artis. Ketika itu penggunaan komputer amat terhad. Proses menyiapkan layout dibuat secara menual dan urusan setting dan pemilihan fonts dibuat setelah mengambil kira saiz ruang rekabentuk dan diberikan kepada pihak ketiga. Teringat aku segala tajuk/heading diproses dipanggil compo-setting menggunakan teknologi IBM. Sistem IBM, keybordnya yang keras dan berbunyi apabila ditaip dan fontsnya boleh ditukar secara menual. Mesin taip masih menggunakan ribben hitam.

Tahun 1995, Macintosh128k Classic dan scanner untuk freelance.

Menjejak ke alam advertising, designer atau art director akan menelifon membuat setting  dan memesan jenis-jenis fonts. Semuanya secara manual. Kalau fonts tiada atau saiz salah terpaksa traces out, figure up atau photostat dan menampal semula. Urusan setting terpaksa dihantar ke luar dan memakan banyak masa untuk menyiapkan sesuatu projeck seperti flayer, browser, ads atau buku.

Tahun 1987 aku di BPM dikira bertuah, impian menggunakan hasil kreatif Steve Jobs termakbul. Perisian sistem MAC sudah menggantikan IBM. Alangkah bahagianya aku ketika itu. Aku sudah mengenali softwere Page Maker dan Painbrush. Aku bersungguh-sungguh mempertahankan APPLE dan Steve Jobs berbanding Bill Gates - William Henry "Bill" Gates III (born October 28, 1955 -) dengan sistem PC Microsoft Windowsnya. Dan berpeluang menghadiri khusus dihotel, berkenaan pengendalian benda Macintosh ini. Bagi aku, berbanding PC, paparan di screennya seribukali mudah dikendalikan. Scanner masih di kira benda baru ketika itu. Tetapi urusan illustrasi dan grafik masih secara memual... Tahun berikutnya softwere illustrator, photoshop dan kini adobe indesign CS5 dan adobe bridge CS5.1 muncul...

Sesuatu yang menjadi kenangan, semasa mula bekerja pada Ogos 1989  di syarikat penerbitan besar di negara ini, Macintosh128k hanya sebutir. Boleh ditunjuk susuk yang berani memegangnya. Ketika itu urusan setting semua dibuat secara manual dan dihantar ke bahagian lain. Oleh kerana proses  memakan banyak masa aku menggunakan Mac... orang terbelalak!. "Eh, gona cara gunanya?".

Tahun 1999, iMac kesayangan kini disimpan untuk dibuat tukon...

Tahun 90an aku sudah mempunyai Macintosh128k, dan tahun 2000 iMac OS Tiger. Ini memudahkan kerja freelance. Dan sekarang MacBook Pro Intel Core 2 Duo... iPhone4 kasi anak menggunakan kerana pelbagai gadget...  ipad... tunggu...TQ - Jobs - Ikon Teknologi Moden

''Apple kehilangan seorang genius dan dunia pula kehilangan seorang manusia yang mengagumkan,''
 


“Dunia telah kehilangan insan yang sarat dengan visi dan kreativiti,

No comments: