ads

Thursday, June 2, 2011

Rahsia Yang Tersembunyi di Fikiran Kreatif
Apa itu kreativiti? Mana asalnya? Kerja dari fikiran kreatif telah menjadi sasaran sorotan selama 25 tahun terakhir oleh ahli penyelidik di bidang psikologi, antropologi sosiologi, dan neuroscience. Tapi tak seorang pun memiliki gambaran yang lebih baik dari proses mental misteri, tetapi dari psikologi Universiti Washington. R. Keith Sawyer, penulis buku baru Menjelaskan Kreativiti: The Science of Human Inovasi. Dalam sebuah wawancara dengan Francine Russo, beberapa penemuan dan beliau menyarankan cara-cara di mana kita dapat meningkatkan kreativiti, tidak hanya dalam seni, ilmu atau perniagaan tetapi dalam kehidupan sehari-hari.

KEHIDUPAN INI BUKANLAH SEKADAR APA YANG TIDAK BERJAYA DICAPAI OLEH ANDA SETAKAT INI, IA SEBENARNYA ADALAH APA YANG ANDA MASIH BERUPAYA LAKUKAN...

Soalan: Apakah gelombang baru kajian 'upended' salah satu pengertian yang popular kita tentang kreativiti?
Jawapan: Hampir semua dari mereka. Banyak orang percaya kreativiti datang di saat-saat tiba-tiba wawasan dan bahawa ini "ajaib" meletup gagasan adalah sebuah proses mental yang berbeza dari pemikiran kita sehari-hari. Tetapi kajian menyeluruh telah menunjukkan bahawa apabila anda kreatif, otak anda menggunakan blok bangunan yang sama mental anda gunakan setiap hari-seperti ketika anda mengetahui cara sekitar kesesakan lalu lintas.
Soalan:  Lalu bagaimana anda menjelaskan "aha!" saat kita semua telah di bilik mandi atau gym-atau di mana saja tapi di tempat kerja?
Jawapan: Dalam kajian kreativiti, kita lihat tiga Bs-untuk tab mandi, tempat tidur dan bas-tempat di mana idea telah terkenal dan tiba-tiba muncul. Ketika kita mengambil cuti dari bekerja bebas dari masalah, kita mengubah apa yang kita lakukan dan konteks kita, dan yang boleh mengaktifkan berbagai wilayah otak kita. Jika jawapannya tidak berada di bahagian otak kita, mungkin berada tempat lain. Jika kita beruntung, dalam konteks berikutnya kita dapat mendengar atau melihat sesuatu yang berkaitan-jauh-untuk masalah yang kita telah sisihkan sementara.


Soalan: Bolehkah anda berikan contoh itu?
Jawapan: Pada tahun 1990 sebuah pasukan saintis NASA sedang berusaha memperbaiki lensa karut ke teleskop Hubble, yang sudah di orbit. Seorang ahli dalam optik menyarankan bahawa cermin terbalik terdistorsi kecil bisa memperbaiki imej, tapi tidak ada yang bisa menemukan cara untuk menempatkan mereka di dalam yang sukar dihubungi. Kemudian jurutera Jim Crocker, mandi di sebuah hotel Jerman, melihat pancuran bergaya Eropah dipasang pada batang yang disesuaikan. Dia menyedari cermin kecil itu Hubble boleh diperbaharui ke teleskop dengan mounting yang bersesuaian. Dan flash itu adalah kunci untuk memperbaiki masalah.

Soalan: Bagaimana penyelidik mempelajari ini flash kreatif?
Jawapan: Dengan menggunakan percubaan yang direka secara sempurna. Beberapa psikologi menetapkan kamera video untuk menonton karya kreatif, meminta mereka untuk menggambarkan proses berfikir mereka. Dalam percubaan lain, tertakluk bekerja pada masalah itu, ketika dipecahkan, cenderung untuk menghasilkan sensasi wawasan mendadak. Dalam satu eksperimen, mereka diminta untuk melihat kata-kata yang muncul satu per satu di layar komputer dan memikirkan satu kata yang berkaitan dengan semua daripada mereka. Setelah setiap kacang, kata-merah, mangkuk, alat tenun, cawan, bakul, jelly, segar, koktail, gula-gula, pie, kue, salad, pokok, terbang, dll-mereka harus memberikan meneka terbaik mereka. Walaupun banyak bersumpah mereka tidak tahu sampai tiba-tiba meletup wawasan sekitar 12 kata, meneka mereka harus semakin dekat dengan penyelesaian. Bahkan ketika idea tampaknya tiba-tiba, fikiran kita benar-benar telah bekerja pada semua bersama. 

Soalan: Apakah pencitraan otak menerangi proses kreatif? 
Jawapan: kajian seperti pertama dilakukan tahun ini tetapi tidak meyakinkan. Dalam lima hingga 10 tahun ke depan, neuroscience kognitif akan dapat memberitahu kami lebih.


wright_brothers


Soalan: Apa yang telah dipelajari daripada kajian sejarah? 
Jawapan: Belajar notebook, manuskrip dan catatan sejarah, kita telah membedah proses kreatif orang-orang seperti Wright bersaudara, Charles Darwin, TS Eliot, Jackson Pollock, inovator perniagaan bahkan seperti Citigroup John Reed. Kami mendapati kreativiti yang terjadi tidak dengan satu flash cemerlang tetapi dalam reaksi berantai dari banyak bunga api kecil sambil mengeksekusi idea.


 Berdiri pula pada jarak yang lebih jauh dan ini akan membuat kerja itu tampak lebih kecil dan dapat dilihat dengan sekali imbas. Ini mampu menzahirkan segala kekurangan pada hasil kerja kamu.

Leonardo da Vinci


Soalan: Tapi bukan flash kreatif asli itu penting? 
Jawapan: Tidak sama sekali. Turun pesawat pertama. Pada tarikh 8 Disember 1903, Samuel Pierpont Langley, seorang saintis yang dibiayai kerajaan terkemuka, dilancarkan dengan banyak kemeriahan mesin terbang di Potomac. Ia jatuh ke sungai. Sembilan hari kemudian, Orville dan Wilbur Wright mendapat pesawat pertama dari tanah. Mengapa sepeda mekanik ini berjaya apabila seorang saintis terkenal gagal? Kerana Langley menggaji orang lain untuk melaksanakan konsep-nya. buku harian yang Wright 'Belajar, anda melihat bahawa wawasan dan pelaksanaan adalah erat dijalin bersama. Selama bertahun-tahun, kerana mereka menyelesaikan masalah-masalah seperti bentuk sayap dan Warping sayap, setiap penyesuaian melibatkan percikan kecil wawasan yang mengarah kepada orang lain.

Use Your Memory - Tony Buzan.
Buku ini menyingkap revolutionary Mind-Mapping technique.

Soalan: Apakah ada generalisasi lain yang boleh membuat tentang orang kreatif? 
Jawapan: Ya. Mereka punya banyak ide, banyak dari mereka yang buruk. Caranya adalah dengan menilai mereka dan tanpa ampun membersihkan yang buruk. Tapi bahkan idea-idea buruk boleh kepada. notebook Darwin, misalnya, menunjukkan kepada kita bahawa ia pergi ke banyak kebuntuan seperti teori monads. Ini adalah bentuk kehidupan kecil hipotesis yang muncul secara spontan daripada benda mati. Jika mereka meninggal, mereka membawa semua spesies di mana mereka telah berubah. Darwin menghabiskan bertahun-tahun menyempurnakan teori aneh ini sebelum akhirnya menolak tiori itu. Tapi itu link kritikal dalam rantai yang menyebabkan modelnya percabangan evolusi. Kadang-kadang anda tidak tahu mana bunga api penting sampai nanti, tetapi idea yang anda miliki, semakin baik. 

Soalan: Jadi, bagaimana orang rata-rata mendapatkan idea-idea lebih banyak?
Jawapan: Ah, di sinilah kita datang melawan lain dari mitos budaya kita tentang kreativiti-yang dari jenius tunggal. Idea tidak ajaib muncul dalam kepala genius 'entah dari mana'. Mereka selalu mengembangkan apa yang datang sebelumnya. Dan kolaborasi adalah kuncinya. Lihatlah apa yang orang lain dalam bidang anda lakukan. Lakukan brainstorming dengan orang-orang dalam pelbagai bidang. Penyelidikan dan bukti bersifat anekdot menunjukkan bahawa analogi jauh mengarah pada idea-idea baru-seperti ketika seorang doktor bedah jantung memantul hal off seorang arkitek atau pereka grafik. 


Soalan: Bolehkah kita menjadi lebih kreatif dengan mempelajari lebih daripada satu bidang? 
Jawapan: Tidak boleh kreatif dalam segala hal. Anda perlu bekerja keras di kawasan anda, katakanlah muzik, dan mempelajari segala sesuatu yang telah dilakukan. Tapi multitasking pada beberapa projek muzik sekaligus bisa membina hubungan yang tak terduga dan idea-idea baru. 

Soalan: Apakah seniman-seniman besar berbeza dari penemuan dan ilmuwan? 
Jawapan:Semua kajian menunjukkan bahawa proses kreatif pada dasarnya sama: menghasilkan idea-idea, menilai mereka dan mengeksekusi mereka, dengan banyak kreatif percikan api dari masa ke masa. Hebat kolaborasi mungkin lebih jelas dalam perniagaan berbanding secara bertulis, tetapi pencipta bahkan ternyata soliter seperti penulis membaca terus-menerus dan berbicara satu sama lain. Pada tahun 1920, dan 1930-an misalnya, J.R.R. Tolkien dan CS Lewis dipukul sekitar idea-idea keagamaan dan sastera dengan Inklings, sekumpulan guru unfashionably Kristian yang bertemu mingguan di sebuah pub Oxford. 


Soalan: Apa cadangan yang boleh anda berikan nongeniuses untuk membantu kami menjadi lebih kreatif? 
Jawapan: Ambil risiko, dan mengharapkan untuk membuat banyak kesalahan, kerana kreativiti adalah permainan angka. Kerja keras, dan sering-seringlah berehat, tetapi tinggal bersama itu dari masa ke masa. Lakukan apa yang anda sukai, kerana terobosan kreatif memakan masa bertahun-tahun kerja keras. Mengembangkan rangkaian rakan kerja, dan jadual waktu freewheeling, perbincangan berstruktur. Kebanyakan dari semua, melupakan mitos romantis bahawa kreativiti adalah semua untuk orang seni dan berbakat dan bukan tentang kerja keras. Mereka mengecilkan hati kita kerana kita sedang menunggu saat satu full-blown inspirasi. Dan sementara kita menunggu, kita tidak pernah boleh mula bekerja pada apa yang kita suatu hari nanti boleh buat. 

Dari Majalah TIME Ahad, 8 Januari 2006

No comments: