ads

Tuesday, May 3, 2011

Meli mission

Gerak laku spontaneous dan mudah dihampiri. Berasal dari Perak berumur 33 tahun. Ramlee atau Meli sudah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak sekitar 1 tahun hingga 5 tahun. Bertugas di Takaful di Great Eastern, berpejabat di Jalan Ampang. Meli mempunyai satu mission: Melihat orang berbahagia, kita tumpang gembira...Sebelumnya, Meli bertugas di Pathology & Clinical Labroratory. Pathlab di Petaling Jaya. Meli terdedah kepada penyediakan perkhidmatan ujian darah dan kajian penyakit (pathology).

Pelbagai penyakit yang berpunca dari darah dan urine diketahui. Haemoglobin, white cell, platelets, general biochemistry, serology dan urine feme. Penyakit canser berpunca dari kekurangan darah merah dalam badan pesakit. Membuatkan Meli terkesan. Meli sedar betapa perlunya kita menjalani kehidupan yang sihat. Dan betapa perlunya persediaan awal mengambil pelbagai polisi insuran Takaful.

Sehinggalah satu ketika di tahun lepas isterinya yang bertugas di MIDA memberitahunya. Suami kepada kawan isterinya berumur 29 tahun diserang stroke - left transuerse sinus thrombosis with venus infarection stroke/hemorrhage. Penyakit tidak memperdulikan usia.

Ini membuatkan Meli tergerak hati melawatnya di hospital Sungai Buluh berdekatan dengan rumahnya. Sebelumnya pesakit ini dirawat di hospital Damansara tetapi kerana polisi insuran terhad lalu dipindahkan ke Hospital Kerajaan di Sungai Buluh. "Mudahnya, pesakit ditendang seperti bola... Itulah kuasa duit... Memikiran anak-anak, memikirkan beban tugas sebagai suami yang sakit, Meli seakan tiada jawaban.

Menyedari betapa pentingnya persiapan awal dan ingin membantu insan malang, Meli menukar pusingan roda 360 darjah. "Pertamanya aku ingin membantu insan malang kerana Allah..., nekad Meli lalu menceburi bidang Takaful & Life Insurance..

Apa akan berlaku kepada isteri dan anak-anak,apabila seseorang itu mati? Pernahkah kita memikirkan persoalan ini?.
Adakah anda mempunyai pendapatan setiap bulan?
Adakah anda mempunyai yang belum langsai?
Adakah anda mempunyai tanggungan?
Adakah anda mempunyai orang tersayang?
Jika jawapan anda untuk semua di atas adalah YA,


Adakah anda telah bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan berlakunya perkara yang tidak diingini ke atas anda seperti kemalangan, sakit yang kritikal, lumpuh, hilang sumber pencarian atau kematian? Apakah nasib orang tersayang yang anda tinggalkan? sekarang mungkin boleh mengubah masa hadapan orang yang anda sayangi...

"Allah sentiasa membantu hamba-Nya selagi mereka saling membantu antara satu sama lain"
(Diriwayatkan oleh Imam Ahmad & Imam Abu Daud).

Hubungi Ramlee Hamid 6012 - 3670 627 - email: ramleege@yahoo.com


Konsep Takaful Ikhlas

Takaful merupakan salah satu konsep insurans yang berasaskan Muamalat Islam yang berlandaskan hukum Syariah. Konsep ini sebenarnya telah diamalkan sejak lebih 1,400 tahun. Pada asasnya, sistem Takaful berteraskan konsep kerjasama, tanggungjawab, jaminan, perlindungan dan saling membantu di kalangan para pesertanya.
 
Dalam erti kata lain, ia merupakan penyediaan sumbangan yang dikongsi bersama bagi membantu mereka yang memerlukannya. Asas falsafah ini adalah berpandukan kepada beberapa hadith Rasulullah s.a.w. yang antaranya:
 
Dalil Kerjasama
•    Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan taqwa, janganlah kamu tolong-menolong dalam berbuat dosa dan permusuhan. (Al-Maidah : 2)
•    Allah akan sentiasa membantu hamba-Nya selagi mereka saling membantu antara satu sama lain. (Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Imam Abu Daud)
Dalil Tanggungjawab
•    Ibarat hubungan dan perasaan orang-orang beriman sesama mereka adalah seperti jasad, apabila salah satu daripadanya ditimpa kesusahan, maka seluruh anggota yang lain juga akan merasainya. (Diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari dan Imam Muslim)

Dalil Saling Melindungi
•    Demi hayatku yang berada dalam kekuasaan Allah, tiada siapa yang akan masuk Syurga jika beliau tidak melindungi jirannya yang berada dalam kesusahan. (Diriwayatkan oleh Imam Ahmad)

Berasaskan kepada dalil di atas, para ilmuan Islam memutuskan bahawa usaha bersepadu perlu wujud untuk melaksanakan konsep Takaful sebagai kaedah terbaik untuk memenuhi tuntutan ini.No comments: