ads

Sunday, January 16, 2011

The Last Apparatchik

  
Dulu, saya tak pernah menyangka akan menjadi tua....
 
Kadangkala apabila saya ingat tentang akibat besar yang muncul daripada perkara kecil...
Saya cenderung untuk berfikir... tiada perkara kecil. Lalu saya mencatat kisah Abang Zul untuk kenangan walaupun perkara ini kecil dan enteng...


Saya mengenali Abang Zul ni agak lama. Tahun 1986 saya mendapat tawaran bekerja di DBP sebagai Pelukis Grafik. Abang Zul turut hadir menjalani interview. Sewaktu itu saya bekerja di Pustaka Antara sebagai Grafik Artist di majalah Alam Wanita dan setiap hujung minggu saya belajar di MIA (Malaysian of Art) di Bukit Bintang. Ketika interview itu, Timbalan Pengarah DBP antara 3 orang lain menemuduga kami. Salah seorang lagi Pengarah Seni DBP. Timbalan Pengarah berminat dengan hasil kerja dan menawarkan bekerja di syarikatnya di Advertisng Ros & Rem dan seterusnya di Majalah Minggunan Era sebagai Ketua Perekebentuk. Saya tidak ketemu susuk bernama Zul lagi...

Selang 2 tahun keadaan ekonomi dunia meleset. Banyak syarikat pengiklanan dan penerbitan gulung tikar. Syarikat kami tidak terlepas. Seterusnya saya berkerja di BPM sebagai Pegawai Contract dan freelancer di Mingguan Tanahair.

Ogos tahun 1989 sekembali dari Syarikat Penerbitan Fajar Bakti dan mendapat tawaran bekerja, saya terus singgah di penerbitan terbesar kerana hanya mengikut gerak hati. Seterusnya mendapat tawaran bekerja di Penerbitan terbesar di Malaysia dan bertemu susuk bernama Zul. Orangnya sederhana dan bila berbual pengucapannya teratur dan lambat. Sambil menyedut asap rokok dan melepaskan pelahan-lahan matanya sedikit terpejam. Itulah Abang Zul... Tidak disangka kami bertemu kembali. "Aku dari Izzara Advertising bersama Azizi dan Clement...." boraknya ketika itu.


Abang Zul ni bukan calang orang. Tahun 90an kami sama-sama bermain bola mewakili jabatan. Dia juga pakar stroke bila bermain carrum. Ramai teruja bila beliau mengeluarkan buah di belakang dan memasukkan ke dalam lubang...

Sebuah nostalgia dukacita tahun 93. Beliau diserang dan dipukul di kepala oleh orang yang tidak dikenali semasa hendak menunaikan sembahyang Asar di Masjid Negara. Selama tiga hari kami di pejabat tidak dapat khabar berita dan menghubunginya. Pada pagi hari ketiga isterinya menghubungi Azizi (arwah) dan bertanya ke mana suaminya yang dicintai menghilang? Kami menjadi bingung... dalam kebingungan ada suara sumbang ... "Balik rumah isteri kedua kot?...

Pada sebelah petang ada panggilan mengatakan yang Abang Zul dimasukkan ke GH kerana teruk dibelasah. Kami bergegas ke GH dan mendapati kepalanya berbalut dan bengkak. Kes pukul salah orang kata sedaranya. Bila didekati beliau tidak mengenali kami lagi...  "Sudah..., macam-mana Abang Zul nak bekerja... ingatannya sudah hilang?...

Kini 22 tahun berlalu. Abang Zul melangkau 55 tahun dan sudah bersara. Abang Zul kekal sihat dan ceria. Berat badan bertambah semenjak berhenti merokok atas nasihat doktor. "Paru-paru ada selaput hitam, ini kes berat", katanya bersahaja ketika bersembang. Itulah Abang Zul... Apabila tenaganya dipusatkan kepada masa kininya  - tidak kepada masa lampaunya - barulah kita dapat celik dan benar-benar menghayati hidup.


Hati mempunyai alasan yang akal tidak perasaan bila bercerita tentang susuk bernama Haji Zaini.

Orangnya simple dan sederhana saja. Rambutnya memeta uban disebak ke belakang. Genap dua bulan sekali rambutnya dipotong pendek setengah cm. "Haram mewarnakan hitam rambut kita...", nasihatnya lagak ustaz Zamani. Peminum air suam tegar ini teliti dalam pemakanan. Beliau tidak pernah mengambil MC dan file rekodnya pun tiada di klinik.

Ketika saya berkerja di Pustaka Antara susuk ini sudah mencipta nama. Banyak illustrasi buku novel ciptaannya seperti buku Arena Wati, Nobel Sukinah dan seangkatannya dan Pak Hamka - Tengelamnya Kapal Van Der Wijck. Alunan warna yang bersahaja dan lembut memcerminkan personalitiesnya yang suka kedamaian.

Ditemukan jodoh dengan seorang pelajar periang ketika beliau bertugas di Pustaka Antara dan kini mempunyai 5 orang anak kesemuanya perempuan.

Ketika musim buah sekitar tahun 95 saya menpelawanya berkunjung ke kampung saya di Temerloh. Kami memanjat langsat, makan buah durian dan mandi sungai Pahang. Nostalgia semasa kanak-kanak muncul kembali kerika mandi di jamban masjid dan Haji Zaini takut-takut turun ke air. "Ada buaya ke?, ada buntal? tanyanya ketika melabuhkan kaki. Saya bersama sepupu Mahadir (arwah) melawat Gunung Senyum dan Kota Gelanggi di Jerantut. Zaini cukup teruja.

Ketika pertandingan akhir Piala Thomos tahun 1996. Saya, Abang Hashim, Nordin dan Haji Zaini meraikan kemenangan Piala berprestej itu di Pulau Kapas. 2 kemenangan dan 2 kejayaan 1 kegagalan kerana Abang Hashim masih tidak pandai berenang...

Hj. Anep... Ikan tak kenal aku...

Suatu ketika yang lain kami mengikuti rombongan ke Tasik Kenyir beriadah sambil memancing. Haji Anep membawa kelengkapan memancing. Dengan gaya pro-joran beliau menerangkan jenis-jenis mata pancing... Kami terkejut, satu kotak bertingkat lengkap jenis mata kail dari yang kecil hingga sebesar ibu kaki. "Kau orang tunggu, nak makan ikan apa? jerawat?, tanya Haji Anep bersahaja menunjukkan kemahirannya. Tunggu punya tunggu susuk Anep tidak muncul. Ketika muncul dengan mulut muncungnya berkata, "Ikan tak kenal aku..."Sepatutnya aku bawa satu lagi joran...", Mengakui kesilapan sambil mengerak-gerakkan kopiahnya. Rupanya kelengkapan yang cukup tidak semestinya membuahkan hasil...


Di musim terkukur sekitar '97, kami mengikuti rombongan ke Pulau Tioman. Ketika di Pulau Tioman kami menginap di sebuah calet berhadapan pantai Salang. Saya, Hj. Zaini, Well dan sepupu Sh. Ali (duda ketika itu, untuk menghilangkan kesepian saya mempelawanya) cukup seronok dan teruja dengan persekitaran pulau berbatu karang itu. Kami bersama rombongan Kelab Sukan meredah pulau dari timor ke barat hingga ke Pekan Takek dan makan tengahari sekitar anak sungai. Pengalaman baru kata Hj. Zaini yang terkenal dengan diam ubi kayunya. Pengalaman bersama kini hanya tinggal kenangan seperti lagu 'Bangawan Solo' nyanyian Gesang Martohartono (1 October 1917 – 20 May 2010) itu...


Bengawan Solo, riwayat mu ini

Sedari dulu, jadi perhatian dewi Sari

Music kemarau, tak berapa airmu

Di musim hujan air meluap sampai jauh


Chorus:

Mata airmu dari Solo,

Terkurung gunung seribu

Air mengalir sampai jauh

Akhirnya kelaut


Itu perahu, riwayatnya dulu

Kaum pedagang selalu

Naik itu perahu




(Sesiapa nak mendengar lagu ini sila layari YOUTUBE Bengawan Solo)
   


Itulah serba sedikit sekadar catatan persahabatan.

Selamat bersara, dudes! Let's get it on! Tempus fugit!

Kalau ada lagundi pahit,
Belanga baharu dijerang orang;
Kalau ada budi yang baik,
Menjadi abu dikenang orang.


Dulu, saya tak pernah menyangka akan menjadi tua.... Sebuah kata-kata dengan gaya bahasa khas Pramoedya Ananta Toer. Pengarang Indonesia termasyhur (1925 - 2006).


... Yang apparatchik terakhir
apparatchik |ˌäpəˈrä ch ik|
noun ( pl. -chiks or -chiki |- ch iˌkē|) derogatory or humorous
an official in a large organization, typically a political one : Tory apparatchiks.


8 comments:

Jejaka Desa said...

Rodong yang baik di kenang2.

Fakeh said...

Assalamualaikum,

Berikut ialah beberapa kajian dan bahan bukti yang akan memberi kita faham dengan jelas tentang gerakan senyap Kaum Muda dan Wahabbi Salafi yang sedang mengancam aqidah umat islam di negara ini.

• Bangsa Melayu Mengikut Ulama Ahlu Sunnah Wal Jamaah
http://www.docstoc.com/docs/55052418/Bangsa-Melayu-Mengikut-Ulama-Ahlu-Sunnah-Wal-Jamaah

• Tok Ayah Zid Kedai Lalat
http://www.docstoc.com/docs/56809171/Tok-Ayah-Zid-Kedai-Lalat

• Kuasa Tiang Kepada Cita-Cita
http://www.docstoc.com/docs/56808524/Ahlul-Bait-Yang-Dicerca

• 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
http://www.docstoc.com/docs/56808286/40-Mutiara-Hikmat-Serambi-Mekah

• Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
http://www.docstoc.com/docs/56809354/Jaringan-Wahabbi-Sdn-Bhd

• Jom Kenali Dr Maza & Co
http://www.docstoc.com/docs/56808885/Jom-Kenali-Dr-Maza-_-Co

• Ahlul Bait Yang Dicerca
http://www.docstoc.com/docs/56808524/Ahlul-Bait-Yang-Dicerca

• Rasulullah Budak Kampung
http://www.4shared.com/video/LKrvHrKs/Rasulullah_Budak_Kampung.html?

• Maulid Tandingi Krismas
http://www.4shared.com/video/-X8gpNaU/Maulid_Tandingi_Krismas.html?

• Sifat 20 Tidak Wajib (Nik Aziz)
http://www.4shared.com/video/xxv1LDSt/Sifat_20_Tidak_Wajib__Nik_Aziz.html?

• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 1)
http://www.4shared.com/video/g7Mzgr1l/Wahabbi_Adalah_ASWJ__Hadi_Awan.html?

• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 2)
http://www.4shared.com/video/pBkZDPRr/Wahabbi_Adalah_ASWJ__Hadi_Awan.html?

• Asma’ Wa Sifat (Hadi Awang)
http://www.4shared.com/video/pBkZDPRr/Wahabbi_Adalah_ASWJ__Hadi_Awan.html?

• Sifat 20 – Dr Mohd Asri al-Wahabbi
http://www.4shared.com/video/GPYkBAbH/Isu_Sifat_20_-_Mohd_Asri_al-Wa.html?

• Sifat 20 – Rasul Dahri al-Wahabbi
http://www.4shared.com/video/Q-5Xol7T/Isu_Sifat_20_-_Rasul_Dhari_al-.html?

• Sifat 20 – Fathul Bari al-Wahabbi
http://www.4shared.com/video/oVyEtogF/Isu_Sifat_20_-_Fathul_Bari_al-.html?

• Aqidah Muhyiddin Yasin
http://www.box.net/shared/nd4xc31lyy

• Ahlul Bait Baka Pengkhianat (Nik Aziz)
http://www.box.net/shared/i98cl1svgi

• Bapa Kaum Muda Kelantan (Nik Aziz)
http://www.box.net/shared/px1f0idux8

• Melayu Jahiliyah (Nik Aziz)
http://www.box.net/shared/zzphcptlde

• Nik Aziz VS Guru Pondok
http://www.box.net/shared/z79fqf9j45

• Guru Pondok Yang Difitnah
http://www.box.net/shared/si344vemq9

• Risalah Hina Guru Pondok
http://www.box.net/shared/hv5tgpvrja

• Wahabiyyah Darul Naim
http://www.box.net/shared/nd1iif2tz4

• Daulah Indera Kayangan (Shahidan Kasim)
http://www.box.net/shared/lbyk6boch7

• Fitnah PAS Terhadap Habib Umar
http://www.box.net/shared/03rq3s0ock

• Gerakan Wahabbi PAS Melaka
http://www.box.net/shared/65mycqlf8x

• Sokong Membawa Rebah
http://www.box.net/shared/zcpypl85a2

• Bahaya Allah 4 All
http://www.box.net/shared/l2xl7umn6v

• Tajdid Wahabbiyah
http://www.box.net/shared/j2yrzlfmcr


Taklif pengkaji telah pun selesai, maka terserahlah kepada budi bicara pembaca sekalian untuk menerima ataupun sebaliknya. Bagi mereka yang mendapat hidayah, maka bertindaklah mengikut kadar upaya tangan (kuasa/undi), lidah (dakwah/hebahan) atau hati (doa) bagi mempertahankan aqidah hakiki Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang bersendikan mazhab tauhid Imam Abu Hasan Ali bin Ismail al-Asy'ari ra dan Imam Abu Mansur al-Maturidi ra; mazhab feqah Imam Abu Hanifah ra, Imam Malik bin Anas ra, Imam Muhammad as-Syafie ra atau Imam Ahmad bin Hanbal ra; mazhab tasauf Imam Ghazali qsa dan Imam Junaid al-Baghdadi qsa.

FAKEH KHALIFAH SAKA

sheikh mustafa kamal al aziz said...
This comment has been removed by the author.
sheikh mustafa kamal al aziz said...
This comment has been removed by the author.
sheikh mustafa kamal al aziz said...

Melabun dgn Hj. Zaini dalam FB...

Aku: salam aji, apa khabor? dah baca cerita hang kat blogger aku?

Zaini: belum lagi
kat mana tu...blog kau ke?

Aku: silo lah baco... hang tau kan blog aku?

Zaini: ok le
terima kasih...bagus....tapi silap sikit anak aku empat orang bukan lima

Aku: sorang tu ... anak isteri no 2 le...

sheikh mustafa kamal al aziz said...
This comment has been removed by the author.
sheikh mustafa kamal al aziz said...
This comment has been removed by the author.
sheikh mustafa kamal al aziz said...

Sekitar 1986 aku berkerja ERA magazine (Weekly News Magazine). Kerana berasa 'bore' dan ingin beralih angin aku melamar kerja di AlBakri Advertising. (This is because all of my housemates worked in advertising kesian tengok aku kalau hari rabu, khamis dan jumaat terpaksa stay-back). Seorang kawan menolong aku mendapatkan kerja di agency itu.

Pemohonan sebagai visualiser diterima langsung diajukan kepada pengurusan ERA dan serta-merta menaikkan gaji. Terbatallah niat aku beralih angin. 

Satu pekara yang membantutkan perpindahan itu adalah kerana berkerja di agency ini 'life style' sangat berbeza. Sebagai contoh jika dapat 'pacing' client atau 'happy-hour'. Everyone who bondonglah friends 'drinking' free.

Sepekara yet many of his friends at the agency when it 'violated' the mere time. Friday is not Friday, just ordinary.

I do not like 'life' so even though I'm not a religious person ... kalau nak dicatagorykan...

Sheikh Mustafa Kamal Alaziz