ads

Tuesday, August 17, 2010

Pemutus Segala Kenikmatan

 Siri Tazkirah Bulan Ramadhan

Nak jadi iktibar kepada sesiapa yang mendapat hidayah. Memulakan takzirah, Iman Muda menceritakan kisah teman-temannya yang telah pergi awal mengadapNya, sebagai mukadimah tazkirah selepas sembahyang tarawih malam itu.

Dahulu mereka ini bersama-sama kita dan masih terasa gelak-ketawanya. Tahun ini tidak lagi, semakin berkurangan kawan-kawan tahun demi tahun. Mereka yang telah pergi ini sama-sama satu kumpulan tadarus. Mereka ini telah banyak menyumbangkan bakti, katanya Iman Muda lagi.

Iman Muda bertanya, tahun ini siapa nak bertadarus dengannya?. Semacam ada badi, gementar rasanya, diambilNya nyawa saya pula selepas ini, kata Iman Muda selamba sambil teringatkan teman yang bertadarus bersamanya. Tercuit hati mengenangkan kawan-kawan yang telah pergi.

Seterusnya Iman Muda menceritakan kisah Nabi Sulaiman ketika sedang memberi nasihat kepada pengikutnya. Dalam kumpulan yang ramai itu ada seorang jejaka yang khyusuk mendengar nasihat Nabi Sulaiman. Jejaka itu merasa tidak selesa kerana ditenung oleh seorang lelaki tampan. Nada tenungan yang semacam ini seakan memberi sesuatu gambaran yang mengerunkan. Dia cuba mengelak diri tetapi lelaki ganjil tetap tidak berubah merenungnya tanpa beranjak dan mengalih pandangan. Jejaka yang ditenungi itu paranoid dengan tingkah laku pemuda asing itu.

Sejurus usai majlis, jejaka itu datang mendapatkan nasihat Nabi Sulaiman dan menceritakan segala-galanya. Jejaka itu ingin melarikan diri dan pergi ke suatu tempat jauh supaya tidak lagi bertemu dengan jejaka ganjil itu. Dia meminta pertolongan Nabi Sulaiman. Dan Nabi Sulaiman mengabulkan hasrat hati pengikutnya yang setia itu.

Selang kemudian, jejaka asing ganjil itu datang mengadap Nabi Sulaiman dan memperkenalkan diri. Dia adalah malikat Izrael yang diarahkan mencabut nyawa jejaka itu. Sepatutnya jejaka itu akan mati. Dan dia merasa hairan kenapa jejaka itu masih berada bersama Nabi Sulaiman sedangkan nyawanya akan tercabut dan kematiannya di tempat lain yang jauh. Tujuannya merenung jejaka itu untuk memastikan identiti lelaki yang akan dicabut nyawanya itu seperti diarahkanNya.


Itulah ketentuanNya. Kematian tetap datang. Tidak beranjak walau sesaat umur kita.1. Kematian bersifat memaksa dan siap menghampiri manusia walaupun kita berusaha menghindarkan risiko-risiko kematian.
Katakanlah: “Sekiranya kamu berada di rumahmu, niscaya orang-orang yang telah ditakdirkan akan mati terbunuh itu keluar (juga) ke tempat mereka terbunuh”. Dan Allah (berbuat demikian) untuk menguji apa yang ada dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada dalam hatimu. Allah Maha Mengetahui isi hati. (QS Ali Imran, 3:154)

2. Kematian akan mengejar siapapun meskipun ia berlindung di balik benteng yang kokoh atau berlindung di balik teknologi kedokteran yang canggih serta ratusan dokter terbaik yang ada di muka bumi ini.
Di mana saja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, walau pun kamu di dalam benteng yang tinggi lagi kokoh, dan jika mereka memperoleh kebaikan, mereka mengatakan: “Ini adalah dari sisi Allah”, dan kalau mereka ditimpa sesuatu bencana mereka mengatakan: “Ini (datangnya) dari sisi kamu (Muhammad)”. Katakanlah: “Semuanya (datang) dari sisi Allah”. Maka mengapa orang-orang itu (orang munafik) hampir-hampir tidak memahami pembicaraan sedikit pun? (QS An-Nisa 4:7 8)

3. Kematian akan mengejar siapapun walaupun ia lari menghindar.
Katakanlah: “Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang gaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan”. (QS al-Jumu’ah, 62: 8)

4. Kematian datang secara tiba-tiba.

Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat; dan Dia-lah Yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya besok. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal. (QS, Luqman 31:34)

Semoga kita yang masih hidup dapat selalu dikurniai hidayah-Nya. Berada dalam jalan yang benar, selalu istiqomah dalam keimanan, dan termasuk umat yang dimudahkan-Nya, selama hidup di dunia, di akhir hidup, ketika sakaratul maut, di alam barzakh, di Padang Mahsyar, di jembatan jembatan Sirath-al mustaqim, dan seterusnya.

Nasihat Iman Muda kepada dirinya dan tuan-tuan dan puan-puan sekaliannya...


..............................


Rujukan: http://ustazazhar.com/v1/lain-lain/proses-kematian.html


Gambar/ilustrasi sekadar hiasan.
Photo/illustration for display purposes.

2 comments:

sheikh mustafa kamal al aziz said...

Seorang hamba Allah pergi ke rumah sahabat lalu mengetuk pintu.
Rakannya berkata; "Siapa di luar sana?"
Dia menjawab; "Aku".

Lalu berkatalah sahabatnya, "Pergi kau dari sini!!!!!!!. Di tempatku ini tidak ada ruang bagi mereka yang masih mentah(dalam bidang Tauhid, Mengenal Diri dan Mengenal Allah).

Hamba Allah itu pun pergi dari situ dengan hati yang duka. Setahun kemudian dia datang lagi. Beliau mengetuk pintu rumah sahabatnya dengan hati yang berdebar-debar.

"Siapa itu?" kata sahabatnya.

Dia menjawab dengan berhati-hati sekali. "Engkau, wahai tuan yang mengenal diri!" kata hamba Allah itu.

Sahut rakannya,

"Oleh kerana engkau sekarang aku, masuklah; tidak ada tempat bagi dua "AKU" di rumah ini. Hujung dua benang tidak dapat masuk dalam satu lubang jarum. Oleh kerana engkau SATU, masuklah ke lubang jarum itu".
Intaha Jalaluddin Rumi

sheikh mustafa kamal al aziz said...

Merujuk kepada seorang sahabat, Alam Sheir berbangsa Pakistan, seorang Tabiq yang mempunyai kedai perabut Jati di Gambak, cerita itu benar berlaku dan beliau mengetahui ceritanya.

Dan diperbetulkan, bahwa tempat jejaka itu di terbangkan oleh Nabi Sulaiman ialah Hindustani. Dan jejaka itu meninggal dunia di sana dalam masa yang begitu pantas. Itulah kebesaran Illahi...