ads

Monday, April 26, 2010

Jumpa teman lama selepas 30 tahun...


Berdiri dari kiri, Sheikh Ali. Jafri Derani, Fauzi, Dr, Mahyuddin dan Cikgu Sudin (mengajar di SMKKK 1978-1982)
manakala di hadapan berdiri dari kiri Abang Musiron (lupa namanya), Aku, Jamie, Ismail, Cyma Hani dan Musiron Tumin


Reunion SMKKK 77 -79

Tak semena-mena jam 11 pagi, sekitar awal April, aku terima panggilan dari Dr. Mahyuddin yang tidak pernah-pernah berutus panggilan walaupun kami mempunyai no. hp. Dia adalah kenalan di pekan (SMKKK) semasa sekolah menengah dulu. Kini beliau membuka klinik Tawakal yang semakin popular di Ampang.

Aku kebetulan berada di Jaya Jusco Wangsa Maju sedang membeli sesuatu kerana nak melancong ke Pattaya dan Bangkok hujung minggu itu lihat (Pabila pembloger melawat Pattaya... Nak Jazz-up momentum kehidupan...

Dr. Mahyuddin memberitahu ada Reunion pada 25 April di Kelab Shah Alam. Ramai turun, yang sudah setuju 6 orang, Cyima Hani dan Jamie datang, katanya lewat hp. Aku cukup teruja dengan jemputan ini maklumlah kawan-kawan hilang sejak tiga deked lalu bertemu kembali dalam suasana cukup berbeza.

Fikiran aku melayang di tahun 1977 hingga 1979 di SMKKK. Ketika itu kami masih renta dan muda belia. 'Play & Study' bersama. Bergaduh dan macam-macam terfikirkan.

Idea Reunion datang dari Dr. Mahyudin tentunya mengundang polimik fikir ku. Musiran Tumin, pencetus idea lewat Facebook, kerana nak jumpa sangat-sangat dengan kakak angkatnya semasa sekolah dulu iaitu Sima Hani, kata Dr. Mahyuddin menafikan yang bukan ideanya.

Fauzi Abu Husaini yang kini ditukarkan ke Lipis kira-kira sebulan lebih - Mr Golfer, yang sudah terjerumus ke sukan 'Tiger Wood' dan masih tegap berkulit 'sunburn'. Aku habis U, bertugas di MPK, Pahang katanya dan sambung belajar di oversea dan bertugas di MPC, Pahang dan kini ditukarkan ke MPKL katanya menerangkan kedudukan. "Boring", kata Mail kalau main golf ni.... pukul bola dan berjalan-jalan dan pukul lagi. Kalau nak cari contact boleh lah bersuaian dengan bidang kerjaya tatapi aku tak perlu contact ni... Mail memberitahu semua golf set dijualnya... Lihat Jogging till u Giggong

Jafri Derani - semasa bersekolah terkenal berpakaian kemas dan rambut diminyak hingga dahi berkilat. Jefri yang kini bertugas di Putrajaya cukup terkilan semasa membawa rombongannya melawat Cameron Highland dan bertemu Fauzi yang ketika itu bertugas di Majlis itu. Kerana 30 tahun tidak bertemu masing-masing tidak mengenali. Sedangkan mereka cukup mesra ketika pertemuan itu. "Hampas betul Fauzi ni, sepatutnya terangkan kedudukan dari mana asalnya semasa itu kata Jefri marah yang sangat-sangat...

Sheikh Ali, sepupu aku yang rapat telah susut badan akibat penyakit diabetes. "Ali ni semasa sekolah terkenal dalam sukan dan agak Remeo", kata Jamie yang tidak mengambil masa lama untuk mengenal Sheikh Ali. Ali berkerja sendiri dan mempunyai kolam ikan patin sungai di kampung. Ali berbadan besar tinggi dan masih hansom. Ketika solo Ali ni agak ligat dan banyak cerita tersimpan di pocket aku...

Mata dah kelabu, kata Mail ketika sedang memberi no. hp Cikgu Islamiah.

Masing-masing menceritakan pahit-ranjau 30 tahun lalu.... Dr. Mahyuddin sipi-sipi menyampuk. Sedikit-sebanyak aku mencatat di kertas.

Ismail Yusuf habis sekolah masuk USM, Penang dan terjurus ke Mechanical Engenering dan bertugas di UEM tinggal di Kajang. 'Simpol' dan loghat Pahang masih lekat bila berjumpa rodong lama. Manakala Mahyuddin terkenal kerana 'ulat buku' menyambung di UKM di bidang kedoktoran dan membuka klinik sendiri di Ampang. Kami terputus hubungan hinggakan diberitahu oleh Ali kerjayanya.

Syima Hani - pendiam dan cerdik ketika itu duduk sebelah aku dan banyak menolong subjek Math. (Norhayati juga, gadis cantik putih melepak tetapi ketentuan Ilahi, suaminya meninggal dan kini tinggal di Kampung). Lihat PESAN RAHMAH dan lihat Sayang Roslina
Kesemua mereka ni genius belaka... aku nak jadi apa besar nanti?. Kini Syma Hani sudah berumah tangga mempunyai 3 cahayamata dan tinggal di Kelang berdekatan dengan tempat kerjanya. Selepas sekolah beliau memyambung pelajaran di UKM dan berjumpa Mahyuddin rakan sekampung. Agak lama menganggur kerana bidang yang diambil tiada ketika itu katanya.

Jamie masih kekal cantik dan menjadi idaman Cher (Ketua murid SMKKK) dulu dan Cyma Hani tak kurang bergaya....

Jamie berkerja di jabatan kerajaan - pelajar 'rambut tocang 2' dan pandai bergaya dan sering memakai skit singkat seingat Fauzi. Jamie yang menjadi ...uu...vitt... kawan-kawan dan salah seorang bernama Cher (Kawan sekelas. semasa di hostel Cher membungkus Lampu suluh, lilin, buku nota dan sebagainya untuk birthday Jamie yang ke 15, dan menerangkan makna-makna pemberiannya, seingat aku). Datang agak lewat semacam nak menangis dan terkelu meneka antara kami sama ada masih mengenali atau sebaliknya. Mail saya kenal tapi agak kurus... kenapa ya? Mus masih hansom, ngaku Jamie yang masih kekal manja dan bersuara lembut mirip anak Pahang jati walaupun sudah tinggal lama di KL dan pernah menatap di Sabah mengikut suami.

Aku nak jadi apa besar nanti? Kawan-kawan semua masuk U. Aku (Fer, pangilan kawan-kawan di hostel) sehabis SPM terus ke KL berkerja dan menyambung belajar di MIA di bidang Art and Design. Terjerumus di bidang penerbitan hingga kini. Dari syarikat penerbitan kecil, dapat tawaran di DBP, masuk agensi advertising, kerja di Bank dan seterusnya di penerbitan terbesar di Malaysia. "Kau terkenal kerana pandai melukis dan tulisan paling cantik", kata Jefri kawan sekelas yang kemas dan menjadi pengawas. Aku ketua kelas ketika itu. Dan Fauzi jiran sekelas, mengakui sama bahwa aku mempunyai tulisan paling cantik. Kau ingat tak ada kawan-kawan mintak kau tuliskan buku mereka?...

Musiron, Jefri dan Sheikh Ali. Kawan lama berlainan kerjaya.

Aku masih mengenali Jefri tetapi dahinya agak luas dan sudah memakai kacamata berkanta rendah. Berbadan tegap dan agak tengelam antara kawan-kawan. Gebangnya tidak serancak dulu mungkin pengaruh kerja di Human Resourse. Jerfri di beritahu sebelum berkerja di Putrajaya, berkerja di Kementerian Pelancongan dan menyambung belajar ke peringkat tinggi.

Teka siapa? Cyma Hani masih mengenali dan mengatakan aku tidak berubah banyak. Berbeza dengan Fauzi yang 'bump head'. Mahyuddin juga masih kekal 'smart' hanya rambut saja dah mula meliar uban.

Perjumpaan meleret hingga jam 11 malam. Selepas agenda makan, pemberian cendrahati dan kami bergambar beramai-ramai. Kami bersetuju untuk berjumpa lagi. "Kenapa tak bawa isteri?, tanya Jamie. Saham masih laku kata Mail selamba. Kalau dipanjangkan umur kita akan membawa isteri dan akan datang ke rumah masing-masing di KL...

Dr. Mahyuddin memberi cenderahati begitu juga Cyma Hani. Sampai di rumah aku membukanya. Kain pelikat dan mug dari Cyma Hani bertulis Reunion SMKKK 77 - 79.

Lalu aku teringat theory kain pelikat cap gajah duduk - Beza antara kain pelikat cap gajah dengan gajah? Apa dia Jamie? Gajah mempunyai belalai di luar iaitu di muncungnya tetapi kain pelikat cap gajah mempunyai belalai di dalam bila 'lelaki' memakainya.... ukk...ukk.... Aku masih mencari jawapan kenapa Dr. Mahyuddin menghadiahkan kami kain pelikat cap gajah duduk berbeza dengan Cyma Hani menghadiahkan mug bertulis ' REUNION SMKKK 77-79... Itu theory merapu sebenarnya. Insya Allah, ketemu lagi....


Tak Hadir: Islamiah Mohamma Maidin gadis genit comel yang berair-muka serius - (sesuai bebenor) menjadi guru sekolah mengikut jejak ayahendanya dan sekarang mengajar di Kota Tinggi, Johor. Lihat NOSTALGIA GURUKU... KISAH GURU KENCING BERDIRI.... Ayahenda Islamiah, Cikgu Maidin masih sihat walfiat. Tak garang-garang lagi tapi suara masih tinggi kata Miah lewat hp. Dah sikapnya macam tu nak buat macam-mana?...

3 comments:

ISLAMIAH said...

Tumpang gembira dengan reunion u all. Aku x datang sbb x diundang, maklumle...aku ni duk jauh di selatan tanah air.

sheikh mustafa kamal al aziz said...

Dr myuddin said....
I've read your blog related to our reunion. I relly appreaciate it. Thank you Mus.

Dr Mahayuddin

sheikh mustafa kamal al aziz said...

Salam,

Kenapa diam je hari nihhh

Merenung bintang di langit ke merenung computer yang sarat dengan gambar and nostalgia 30thn dulu

hehehehe

Ishhh biar bebetoi mussss

Awak jangann

Malu koi weiiiii

- Sharifah Jamilah