ads

Monday, April 26, 2010

Jumpa teman lama selepas 30 tahun...


Berdiri dari kiri, Sheikh Ali. Jafri Derani, Fauzi, Dr, Mahyuddin dan Cikgu Sudin (mengajar di SMKKK 1978-1982)
manakala di hadapan berdiri dari kiri Abang Musiron (lupa namanya), Aku, Jamie, Ismail, Cyma Hani dan Musiron Tumin


Reunion SMKKK 77 -79

Tak semena-mena jam 11 pagi, sekitar awal April, aku terima panggilan dari Dr. Mahyuddin yang tidak pernah-pernah berutus panggilan walaupun kami mempunyai no. hp. Dia adalah kenalan di pekan (SMKKK) semasa sekolah menengah dulu. Kini beliau membuka klinik Tawakal yang semakin popular di Ampang.

Aku kebetulan berada di Jaya Jusco Wangsa Maju sedang membeli sesuatu kerana nak melancong ke Pattaya dan Bangkok hujung minggu itu lihat (Pabila pembloger melawat Pattaya... Nak Jazz-up momentum kehidupan...

Dr. Mahyuddin memberitahu ada Reunion pada 25 April di Kelab Shah Alam. Ramai turun, yang sudah setuju 6 orang, Cyima Hani dan Jamie datang, katanya lewat hp. Aku cukup teruja dengan jemputan ini maklumlah kawan-kawan hilang sejak tiga deked lalu bertemu kembali dalam suasana cukup berbeza.

Fikiran aku melayang di tahun 1977 hingga 1979 di SMKKK. Ketika itu kami masih renta dan muda belia. 'Play & Study' bersama. Bergaduh dan macam-macam terfikirkan.

Idea Reunion datang dari Dr. Mahyudin tentunya mengundang polimik fikir ku. Musiran Tumin, pencetus idea lewat Facebook, kerana nak jumpa sangat-sangat dengan kakak angkatnya semasa sekolah dulu iaitu Sima Hani, kata Dr. Mahyuddin menafikan yang bukan ideanya.

Fauzi Abu Husaini yang kini ditukarkan ke Lipis kira-kira sebulan lebih - Mr Golfer, yang sudah terjerumus ke sukan 'Tiger Wood' dan masih tegap berkulit 'sunburn'. Aku habis U, bertugas di MPK, Pahang katanya dan sambung belajar di oversea dan bertugas di MPC, Pahang dan kini ditukarkan ke MPKL katanya menerangkan kedudukan. "Boring", kata Mail kalau main golf ni.... pukul bola dan berjalan-jalan dan pukul lagi. Kalau nak cari contact boleh lah bersuaian dengan bidang kerjaya tatapi aku tak perlu contact ni... Mail memberitahu semua golf set dijualnya... Lihat Jogging till u Giggong

Jafri Derani - semasa bersekolah terkenal berpakaian kemas dan rambut diminyak hingga dahi berkilat. Jefri yang kini bertugas di Putrajaya cukup terkilan semasa membawa rombongannya melawat Cameron Highland dan bertemu Fauzi yang ketika itu bertugas di Majlis itu. Kerana 30 tahun tidak bertemu masing-masing tidak mengenali. Sedangkan mereka cukup mesra ketika pertemuan itu. "Hampas betul Fauzi ni, sepatutnya terangkan kedudukan dari mana asalnya semasa itu kata Jefri marah yang sangat-sangat...

Sheikh Ali, sepupu aku yang rapat telah susut badan akibat penyakit diabetes. "Ali ni semasa sekolah terkenal dalam sukan dan agak Remeo", kata Jamie yang tidak mengambil masa lama untuk mengenal Sheikh Ali. Ali berkerja sendiri dan mempunyai kolam ikan patin sungai di kampung. Ali berbadan besar tinggi dan masih hansom. Ketika solo Ali ni agak ligat dan banyak cerita tersimpan di pocket aku...

Mata dah kelabu, kata Mail ketika sedang memberi no. hp Cikgu Islamiah.

Masing-masing menceritakan pahit-ranjau 30 tahun lalu.... Dr. Mahyuddin sipi-sipi menyampuk. Sedikit-sebanyak aku mencatat di kertas.

Ismail Yusuf habis sekolah masuk USM, Penang dan terjurus ke Mechanical Engenering dan bertugas di UEM tinggal di Kajang. 'Simpol' dan loghat Pahang masih lekat bila berjumpa rodong lama. Manakala Mahyuddin terkenal kerana 'ulat buku' menyambung di UKM di bidang kedoktoran dan membuka klinik sendiri di Ampang. Kami terputus hubungan hinggakan diberitahu oleh Ali kerjayanya.

Syima Hani - pendiam dan cerdik ketika itu duduk sebelah aku dan banyak menolong subjek Math. (Norhayati juga, gadis cantik putih melepak tetapi ketentuan Ilahi, suaminya meninggal dan kini tinggal di Kampung). Lihat PESAN RAHMAH dan lihat Sayang Roslina
Kesemua mereka ni genius belaka... aku nak jadi apa besar nanti?. Kini Syma Hani sudah berumah tangga mempunyai 3 cahayamata dan tinggal di Kelang berdekatan dengan tempat kerjanya. Selepas sekolah beliau memyambung pelajaran di UKM dan berjumpa Mahyuddin rakan sekampung. Agak lama menganggur kerana bidang yang diambil tiada ketika itu katanya.

Jamie masih kekal cantik dan menjadi idaman Cher (Ketua murid SMKKK) dulu dan Cyma Hani tak kurang bergaya....

Jamie berkerja di jabatan kerajaan - pelajar 'rambut tocang 2' dan pandai bergaya dan sering memakai skit singkat seingat Fauzi. Jamie yang menjadi ...uu...vitt... kawan-kawan dan salah seorang bernama Cher (Kawan sekelas. semasa di hostel Cher membungkus Lampu suluh, lilin, buku nota dan sebagainya untuk birthday Jamie yang ke 15, dan menerangkan makna-makna pemberiannya, seingat aku). Datang agak lewat semacam nak menangis dan terkelu meneka antara kami sama ada masih mengenali atau sebaliknya. Mail saya kenal tapi agak kurus... kenapa ya? Mus masih hansom, ngaku Jamie yang masih kekal manja dan bersuara lembut mirip anak Pahang jati walaupun sudah tinggal lama di KL dan pernah menatap di Sabah mengikut suami.

Aku nak jadi apa besar nanti? Kawan-kawan semua masuk U. Aku (Fer, pangilan kawan-kawan di hostel) sehabis SPM terus ke KL berkerja dan menyambung belajar di MIA di bidang Art and Design. Terjerumus di bidang penerbitan hingga kini. Dari syarikat penerbitan kecil, dapat tawaran di DBP, masuk agensi advertising, kerja di Bank dan seterusnya di penerbitan terbesar di Malaysia. "Kau terkenal kerana pandai melukis dan tulisan paling cantik", kata Jefri kawan sekelas yang kemas dan menjadi pengawas. Aku ketua kelas ketika itu. Dan Fauzi jiran sekelas, mengakui sama bahwa aku mempunyai tulisan paling cantik. Kau ingat tak ada kawan-kawan mintak kau tuliskan buku mereka?...

Musiron, Jefri dan Sheikh Ali. Kawan lama berlainan kerjaya.

Aku masih mengenali Jefri tetapi dahinya agak luas dan sudah memakai kacamata berkanta rendah. Berbadan tegap dan agak tengelam antara kawan-kawan. Gebangnya tidak serancak dulu mungkin pengaruh kerja di Human Resourse. Jerfri di beritahu sebelum berkerja di Putrajaya, berkerja di Kementerian Pelancongan dan menyambung belajar ke peringkat tinggi.

Teka siapa? Cyma Hani masih mengenali dan mengatakan aku tidak berubah banyak. Berbeza dengan Fauzi yang 'bump head'. Mahyuddin juga masih kekal 'smart' hanya rambut saja dah mula meliar uban.

Perjumpaan meleret hingga jam 11 malam. Selepas agenda makan, pemberian cendrahati dan kami bergambar beramai-ramai. Kami bersetuju untuk berjumpa lagi. "Kenapa tak bawa isteri?, tanya Jamie. Saham masih laku kata Mail selamba. Kalau dipanjangkan umur kita akan membawa isteri dan akan datang ke rumah masing-masing di KL...

Dr. Mahyuddin memberi cenderahati begitu juga Cyma Hani. Sampai di rumah aku membukanya. Kain pelikat dan mug dari Cyma Hani bertulis Reunion SMKKK 77 - 79.

Lalu aku teringat theory kain pelikat cap gajah duduk - Beza antara kain pelikat cap gajah dengan gajah? Apa dia Jamie? Gajah mempunyai belalai di luar iaitu di muncungnya tetapi kain pelikat cap gajah mempunyai belalai di dalam bila 'lelaki' memakainya.... ukk...ukk.... Aku masih mencari jawapan kenapa Dr. Mahyuddin menghadiahkan kami kain pelikat cap gajah duduk berbeza dengan Cyma Hani menghadiahkan mug bertulis ' REUNION SMKKK 77-79... Itu theory merapu sebenarnya. Insya Allah, ketemu lagi....


Tak Hadir: Islamiah Mohamma Maidin gadis genit comel yang berair-muka serius - (sesuai bebenor) menjadi guru sekolah mengikut jejak ayahendanya dan sekarang mengajar di Kota Tinggi, Johor. Lihat NOSTALGIA GURUKU... KISAH GURU KENCING BERDIRI.... Ayahenda Islamiah, Cikgu Maidin masih sihat walfiat. Tak garang-garang lagi tapi suara masih tinggi kata Miah lewat hp. Dah sikapnya macam tu nak buat macam-mana?...

Thursday, April 8, 2010

Pabila pembloger melawat Pattaya...


Thailand - Seribu cerita...


First impression bila melawat sesuatu tempat kita akan membandingkan dengan negara kita sendiri. Contoh yang 'panas hati' telah berlaku di Suvarnabhumi Airport Bangkok.

Kalau anda sendiri, juga akan mengatakan "Apa la KLIA, besor sesaja tapi kosong...". Hanya di penjuru sebelah kanan laluan 'sekangkang kera' replika seekor kerbau balau dihiasi hutan dan ada beberapa ekor burung bertenggek di dahan. Sepatutnya ada 13 ekor kerbau balau melambangkan 13 negeri dalam Malaysia yang berkerbau dan ditempatkan di tengah-tengah laluan. Dihiasi hutan atau sawah bendang dan pesawah sedang membajak. Barulah kena gaya... 1 Malaysia!.

Dan sepatutnya di kiri kanan dinding di hiasi lukisan dari pelukis tanah air yang sedang meningkat naik yang sering mempamerkan lukisan di NST. Tak kan lukisan Lat memanjang. Pelukis lain nak cari makan jugak...

Atau dipamerkan kain batik, wau, songket, mak yong atau gambar tempat-tempat menarik di Malaysia seperti Gua Niah atau pantai. Senilah menjadi tarikan sesuatu tempat. Tidaklah nampak suram, mandul dan gersang saja. Fikirkan wahai pengurusan KLIA, jika tiada peruntukkan mintak TDC bantu...


Di dalam Airport Suvarnabhumi Bangkok di hiasi dengan budayanya yang pelbagai. Di dindingnya dihiasi dengan pelbagai lukisan yang mencerminkan budaya setempat yang sungguh 'wou...'.

Sekeping gambar berbingai emas Raja Siam dengan raja-raja yang masih wujud di dunia ditempatkan di satu penjuru menampakkan kelainan dan penghormatan. Manakala di tengah-tengah kedai duty-free di tempatkan replika orang Siam dengan pakaian budayanya menarik naga yang sungguh memukau pelancong@jurugambar...


4 day 3 night/Bangkok Pattaya Tour/2nd - 5 April 2010

Day 1/KL/Bangkok - Pattaya
- Assemble at (...) office for your coach transper to KLIA for your pleasant flight to Bangkok
- Warm welcome by our local representative and transfer to Pattaya
- Shopping at Pattaya Factory outlet - Shoop till u drop!

- Later Check in Hotel

- At night, visit The Walking Street
Apa yang dicari? Belaian gadis Siam yang putih gebu? Di sinilah tempatnya. Walking Street yang hampir 2 km merumahkan pelbagai adat resam nafsu shawat. Dari tarian tiang, minum-manda, pelawaan seks. urutan dan pelbagai. Para-para Mat Salleh cukup teruja dan menjadi ipodnya. Pelancong dari Russia agak ramai dan menetap di sini ketika musim sejuk di negaranya. Tak kurang juga wanita Mat Saleh 'solo' mencari resepi baru untuk dibawa pulang. "Merogol mata" (pimjaman dari kata-kata Amin) bila melalui sekitar yang beragam di Walking Street.

- Dinner @ Muslim Seafood Restaurant

Selepas dinner, sebuah buah bas dari trip ini pergi menonton 'live' Spider Show - Malam gelap dengan muzik tecno. Tiba-tiba 2 spider betina merangkak dan memanjat dinding di susuli oleh spider jantan memakai suit spider separti dalam film layaknya. Kemudian mendekati satu sama lain, memberi isyarat memikat.



Lebih memukau persembahan dari bidadari yang cantik bulan purnama penuh. Bidadari yang menampakkan susuk tubuh seksi itu datang merapati hadiran ..... Di akhir show bidadari itu membuka rahsia tembelangnya. Rupa-rupanya bidadari itu dua alam. Ehm... Rugi aku, kata 'buaya' lapar... Bayaran RM60 di kira berbaloi-baloi.



 Seorang kawan sudah pasang niat sebelum ke Pattaya lagi nak cari 'selimut tebal'tetapi membatalkan disaat akhir. 
Setiba di KLIA kami bertemu kerana di Pattaya kelibatnya sukar dicekup. 

Pemandangan Pattaya dari atas bukit.

Talian letrik berselirat di serata tempat menyemakkan mata dan merosakkan pemandangan.
Kita fikir pemerintah sengaja tidak merubah keadaan kerana tidak mahu menyusahkan rakyatnya kerana setiap perubahan meakibatkan rakyat menanggung beban membayar cukai...

Bangkok dikenali dengan nama penuhnya iaitu Krung Thep Maha Nakorn....
Design t'shirt yang menarik. Tetapi kalau anda teliti majalah, surat khabar atau buku-buku semua ditulis dalam bahasanya, Mereka cukup 'gah' mewahidkan bahasa ibundanya dan ini menyukarkan pelancong menggunakan bahasa Inggeris mencari bahan untuk rujukan dan dibawa pulang sebagai ole-ole... Itu kesilapan sebenarnya...

Day 2/Pattaya
- Breakfast at Hotel
- Morning, begin tour to Pattaya View Point

- Visit Pattaya Floating Market also knows as Four Region Floating Market
Pasar yang menjual pelbagi barangan. Dari hasil mahsul seperti buah-buahan, sayur-sayuran. kueh-mueh dan lain-lain dipamerkan dan dimuatkan dalam sampan yang diikat di pinggir laluan. Di sini juga didirikan rumah-rumah rakit dan menjual segala barangan sebagai cenderahati pelancong.

- Continue to visit Gems Gallery Factory
Bagaimana cara mendapatkan emas?
Pelancong dikehendaki menaiki keretapi mini dalam bangunan yang digelapkan cahayanya. Antara laluan dipamerkan pelombong emas memasuki berapa km ke dalam tanah dan tanah yang berpontasi mengandungi emas dinaikan melalui tali. Juga di pamerkan tanah tinggi disembur air yang sudah ditakung dan pekarja sedang mendulang emas.

- Evening. shopping at Pattaya Festival Mall

Mendiang Elvis - The King bersemadi di belakang pentas melihat gelagat makhluk.

Bersama penyanyi bersuara garau yang menghibur...

Di Hard Rock Cafe jam 11 hingga 1 pagi
Sabtu malam Ahad dan malam Isnin di Hard Rock Cafe berhadapan Pantai Pattaya. Hard Rock Cafe di taja oleh Carona Extra - minuman beribu bintang. Mendiang Elvis - The King bersemadi di belakang pentas melihat gelagat makhluk. Di luar cafe pesta mandi buih melimpah di swimming pool hingga ke kerusi tamu. Gadis Mat Saleh cukup teruja dengan pesta mandi buih dan muzik bingit. Mandi, minum dan mandi dan minum lagi...

Tidak kurang yang 'layan' penyanyi Filipinos yang boleh membawa lagi pelbagai genre itu di Hard Rock Cafe. Suara yang garau dan bersahaja begitu memukau dan menyegarkan malam hening di Pattaya.
Diselangselikan 2 penyanyi wanita menampakkan pusat bersuara lunak.


Selepas 'layan' di HRC aku dan A'bun merayau sekitar Pattaya hingga jam 2 pagi. Pulang ke Hotel Emerald, seorang gadis cantik duduk di atas sebuah motor sedang membelek hp. "Hai, alone?". Lalu aku dan A'bun balik ke bilik hotel. Besoknya A'bun memberitahu yang dia turun kerana tak boleh tidur, berjumpa kembali dengan gadis Siam itu. 



- Lunch @ local Muslim Restaurant
- Muslim Buffet Dinner

Day 3/Pattaya - Bangkok
- Breakfast at Hotel
- After breakfast leave Pattaya for Bangkok
- Shopping at Chatuchak Weekend Market
Apa lagi tujuan anda ke sini bershopping!
Kerana waktu dikhaskan cuma 2 jam setengah aku hanya bershopping di JJ Mall berhadapan Chatuchak Market. Aku memang menyukai barangan kulit lalu singgah di kedai Harley Davidson dan membeli topi baret berharga 2300 bath (RM230). (RM600 kalau di Malaysia harganya).


 Topi Kulit Harley Davidson berharga 2300 bath (RM230). RM600 kalau di Malaysia

Swadee kap (ucap selamat)
Thau roy? berapa harganya?
2000 bath (sang roi bath) +- RM200
Pheng mag-mag (sangat mahal) Hai thogh sag it (kurangkan sikit) Lok Noi - mintak kurang
Dai (boleh) medai (tak boleh)




Lipas, kala jengking, ulat, belalang dan sebagainya digoreng dan sedap dimakan rasanya rangup kata pemandu pelancong.

- Lunch @ Mak Yak Muslim Restaurant

- At night, dinner @ Cho Phraya Princess Cruise
Pengalaman baru dijelmakan bila menaiki Cruise di waktu malam yang boleh menempatkan hampir lebih 200 orang dalam satu masa. Di samping pelbagai makanan disediakan kami dihiburkan peniup saksofon bertaraf Ahmad Nawab dan penyanyi 34-24-25. Penyanyi Filipinos ini cukup lincah dan mempelbagai lagu hinggakan lagu Siti boleh didendangkan dengan baik sekali.


Peniup saksofon bertaraf Ahmad Nawab dan penyanyi 34-24-25 Filipinos ini cukup lincah.


Di luar istana Raja Mongkot yang bergemelapan cahaya emas dan bangunan bersejarah
abad ke 17 kelihatan berderetan.

Day 4/Bangkok/Kuala Lumpur
- Breakfast at Hotel
- Morning Shopping at Central World Mall
- Lunch @Al Hilal Thai Muslim Restaurant

Ahhh.... masa begitu sontok. Banyak tempat dan barangan tidak sempat diborong kata mereka... Seorang teman berkata, enjoy your self bila membuat lawatan. Keseronokan berada dalam diri. Bina kebahagian dalam diri, bukalah mata melihat keajiban dunia orang kelebihan dan kekurangan dan jangan banyak mengomel... itulah kebahagian sebenarnya...

Seorang teman telah berjanji pada dirinya sebelum pergi ke Bangkok dan Pattaya lagi. Beliau tidak berhasrat menjejakkan kaki ke 'Spider show'. booking gadis Siam atau bla... blla... Jadi beliau tetap dengan perjanjian dirinya. Tetapi terperangkap juga dengan massage@urutan minyak 250 bath 1 jam (RM25) dengan gadis comel Siam. Apa boleh buat katanya. Tapi ini untuk isteri bila pulang ke Malaysia nanti. 'Anu' keras, badan sihat, fikiran waras... katanya menutup bual blogger.

Gambar/ilustrasi sekadar hiasan.
Photo/illustration for display purposes.