ads

Sunday, January 3, 2010

MK versus MJ = MICHAEL JACKSON


Aku tekan habis-habisan lagu beat it, siap keluar telur sebiji...

Gaya MJ versus MK




Well anyway, seperti kelaziman setiap hujung tahun mesti ada bermacam jenis majlis penutup a.k.a pesta akhir tahun. Tahun ni penganjurannya agak lambat daripada sebelumnya disebabkan pelbagai rencah acara yang lebih penting. Hmm. Sesudah PrintWorks Awards hari tu, memang takde kedengaran langsung pasal AdNite party. Bajet ciput kot.

Persetan. Kami nak berpesta sakan juga. Small scale pun jadilah, asal boleh bersosial dan berparti. Budak-budak advertising memang kepala crack je. So, setelah masuk minggu kedua Disember barulah ada perkhabaran melalui e-mel pelantikan jadi committee. Dah agak dah. Muka aku dan barisan Geng 606 memang muka fotostat setiap kali ada event. Well, kalo takde copywriter in the team, siapa nak tulis itinerari, kad jemputan, design semua tu? You all can expect me in almost every event yang Ad Dept anjurkan.

Tahun ni tema malam pesta muda-mudi (sabar, jangan pakai seluar yankee and twist macam Pak Maon lagi) ialah masquerade party. Aku cantikkan lagi tema tu sebagai Masquerade Rhapsody: Preciously Magical. Akhirnya ada jugak. Tapi dengan tempoh masa yang cukup terhad (lagi dua minggu sebelum 2010 dan banyak cuti pada Jumaat), persediaan memang sungguh intensif. Perahan idea sampai kering kontang, kerja sampai lewat malam dan latihan ala koboi terbayang-bayang. Banyak benda yang kena rush, especially tang prizes and sponsorship. Kitorang di studio pun dah kena present mock-up logo, mock cheque, name plaque dan segala macam prop lain.

Kehangatan dan keghairahan berpesta bagi unit kitorang (S31) kurang meriah. Mungkin short notis kot. Dan mungkin jugak beberapa staf malas nak perform. Baru nak panggil dah kena reject "tak mau, tak nak." Diperkuatkan dengan Encik Mizan Tauke Gedung Serba-Serbi serta sekretari baru bos, Cik Shima Diam Berisi, aksi performance kami tahun ini bakal menjanjikan sesuatu yang berbeza terhadap ahli sedia ada seperti aku, Encik Muskamal Pereka Fesyen, Encik John Ross Alya Bertubuh Sasa, Encik Ezam Musibat Chelsea, Encik Zainal Jane Speaker juga penampilan khas Encik Jean Ally Todt. Latihan rasanya dijalankan sebanyak tiga kali sahaja; perbincangan idea bernas, sound mixing, penilaian dilakukan di meja kafe bertemankan Nescafe tarik dan Haji Marlboro Kretek.

Lokasi pesta muda-mudi tahun ni ialah di Centro@Sooka Sentral, KL Sentral. Dekat dengan pejabat. Dan disebabkan tema masquerade, aku rasa banyak kedai kostum, fancy dress dan parti menjadi laku dan kaya. Yelah, kalau dah nak berparti mestilah dressing kena dengan tema kan. Cari topeng, konsep pakaian, dress matching laa semua tu. Kitorang je menjenguk tiga kedai, termasuklah kedai runcit yang menjual topeng plastik RM 2.00 tu. Baru aku tau banyak kedai sebegini di ibu negara.

As for me, aku nak dress up berkonsepkan Ultraman... secara tepatnya, outfit The Ultra Brothers, Mebius Brace dan topeng Ultraman, aku melakukan semuanya sendiri. Cari baju turtleneck hitam, skaf putih, reben emas, vest kulit coklat di merata tempat. Perihal topeng, aku nak construct sendiri. Kerastangan la. Beli topeng kosong, tanah liat untuk acuan tambahan, gam kanji, spray paint dan pewarna lacquer untuk topeng Ultraman Mebius papier-mâché. Untuk mata, aku beli Kinder Joy dan spray. Kemain aku buat topeng tu dengan penuh iltizam dan kepayahan. Sentuhan terakhir aku buat di office pada hari kejadian. Belum cerita tang costume fitting lagi. Dari Sri Hartamas ke Desa Pandan, bermacam jenis kostum aku try... saja nak cari feeling.

Cukuplah merapu kat sini. Pada hari kejadian, kitorang
ke Centro dengan props. Mendung semacam je. Aku bawa R-Machine sebab senang nak berambus lepas pesta karang. Sambil membantu memasang dan mencantikkan tapak pesta, aku dan Farah duduk semeja membincangkan isi-isi program kerana kami ialah pengacara bidan terjun tak timbul-timbul untuk kali ini. Gila sial. Last minute tu. Kelam-kabut. Memang aku pernah jadi MC tapi tak segugup kali ni. Lepas tu, kami bersiap. Aku kena henshin (transform) kat tandas sebab ruang persalinan sudah dijajah takluk oleh the ladies and jurumekap. Kostum bertebaran menanti disarungkan. On the way, aku ternampak beberapa orang 'pramugari' Firefly (FY) dan kamera... oh yes, shooting siri Awan Dania rupanya. Dania? Mesti Sharifah Nor Azean "Scha" al-Yahya pujaan hati ada di situ. Takpe, itu kemudian cerita. Kang aku buat sendiri version Awan Dania tanpa watak Benji, Ehsan dan Sofia... hanya aku dan Dania. Hehehe (Awan Dania Musim Ke-2 di Astro Ria Ch. 104 setiap Isnin, 10.00 malam. I like!).

sebelum show, awet tarik agak berposing


Sambil menanti Farah siap dimekapkan untuk another round of practice, aku dan Muskamal makan dulu. Committee dinasihatkan agar makan sebelum event nanti tak sempat nak makan. Hidangan yang OK la bagi aku. Sedang enak bersantap Muskamal siap menggeletar terjatuh nasi dek teruja melihat Zura Sang Apsara Kayangan Seksi Berwarna Merah. Aku gelak je. Masa praktis MC tulah macam-macam hal berlaku demi memastikan program berjalan lancar dan meriah. Kesian aku tengok program coordinator, Faradina. Kudos to her for all the efforts. Memang sporting habis beb. Cayalah. Dan staf-staf advertising pun mula membanjiri kelab malam dengan pelbagai rupa dan gaya. Macam Penunggang Hantu Tanpa Rantai ada, Guy Fawkes ada, Lady Godiva ada, Grim Reaper ada, Bohemian, Venetian, Victorian, avant-garde pun ada. Ada yang setakat pakai mask biasa sekadar memenuhi syarat pun ada. Kilauan flash mula memercik di sana-sini.


King of Namrud bersama kuncu-kuncunya


Ada yang sudah mula bergosip. Ada yang mula duduk minum harimau aum-aum dan sekeras-keras minuman. Ada yang sudah menggesel tubuh. Ada yang belum apa-apa hilang pedoman. Ada yang bercinta sakan. Ada yang menjadi paparazzi. Ada yang diam seribu bahasa. Pelbagai ragam kawan-kawan aku nampak.



Disebabkan beberapa VIP dijangka tiba lewat, maka majlis pun dimulakan. Kami berdua membuka majlis dengan meriah dan semua orang sudah ghairah. Kegugupan sudah hilang dan kegilaan sudah menguasai diri. Para tetamu mula makan. Dengan muzik DJ serta lampu ala disko, kemeriahan terasa. Aku pun merayap ler dengan cigar dan drinks. Hohoho. Bersosial sakan. Dan bila persembahan pertama bermula, aku mula nampak bintang dan planet serta rasa 'bertenaga.'


Sekali lagi aku terperasan para flight attendant FY ni di luar sana. Tanpa mahu melepaskan peluang, aku keluar dan mencari Dania. Dan inilah yang terjadi:

ArtD : Hi Dania! Sorry ler semalam I lupa tengok citer awak.
Scha : Hi wak! Ala takpe. Rilek ar. Ni nak ambik gambar ke? Korang ada apa kat dalam?
ArtD : Kitorang ada pesta muda-mudi hujung tahun. Memang na
k bergambar dengan you pun. Sudi ke?
Scha : Ah jom.


Dengan muka sengal persis wataknya, dan aku baru nak membuat muka tak betul maka klik kamera berbunyi. Perfect. Mesti isteri aku nak tengok. Mesti adik aku dengki punya. Dan mesti Muskamal panas hati.

ArtD : Thanks dear.
Scha : U too. Have fun ya!

Aku pun berlalu dari situ sambil menyanyi, "ku ingin terbang tinggi di awan, bersama bintang, bersama bulan..."



So show untuk unit kitorang plak. Aku muncul mula-mula sebagai Dato' M.Daud Kilau tak cukup sifat tapi terlebih gelek gerudi shuffle. Orang ramai bersorak sakan. Lagu "Gila Judi" plak tu. Aku tabur duit palsu... satu ringgit, dua ringgit... dan memang rasanya aku tengah high masa tu. Lepas tu Muskamal punya entry sebagai arwah Michael Jackson “Beat It” yang mendapat sokongan ramai juga dengan signature dance dia. Lepas tu, aku beraksi lagi sebagai Rahul Khanna (Shahrukh Khan) untuk lagu Koi Mil Gaya (I Found Someone) dari filem Kuch Kuch Hota Hai (Something Happens); dengan Ezam sebagai Anjali Sharma atau Tina Malhotra… tah mana satu. Nasib takde watak Ms. Briganza. Then, aku dan Ezam terpaksa henshin cepat-cepat untuk aksi Bandi Amuk. Dengan penuh perasaan, Ezam beraksi sebijik macam Bandi. Aku jadi gitaris ala-ala Faustzy Penaggal’s yang macam kerasukan santau tuju itik tahap pailang.

Aksi seterusnya ialah aksi panas membara dari John Ross Alya sebagai Shakira. Dengan gaya ular lidi seksi berbikini top, cleavage berbulu dan tubuh sasa, Shakira menggelek tak ingat dan menawan hati tetamu dengan pesona tersendiri menari ke arah penonton. Then, last sketch dari kami ialah scene lagu Malam Pesta Muda-Mudi… kali ini kelab Centro menjadi lebih hingar-bingar dan teriakan penuh emosi tatkala Encik Jean Ally Todt, yang selama ni keeping low profile sepanjang kariernya naik ke pentas sebagai the legendary Pak Maon. Dengan twist tak ingat, penuh ghairah dan tenaga, aku rasa macam nak diterkamnya si Shima yang jadi Saloma tu. Kitorang semua naik balik pentas menari ala Hussein Abu Hassan sebelum menamatkan persembahan dengan tawaf pentas ala Pak Maon dalam filem Nasib Do Re Mi. Superb sial!


Pak Meon tekan gear 5 joget a go go dalam lagu pesta muda mudi...

Aku meneruskan tugas sebagai MC berganti-ganti dengan Farah. Ada lagi persembahan lepas tu. Lepas tu terus buat lucky draws, anugerah staf popular, prom king & queen, persembahan terbaik dan tarian. Unit kitorang dapat pingat gangsa, tempat ketiga. Kami berpelukan dan high-five atas pencapaian yang agak OK la. Pastu ada acara potong kek hari lahir, pemberian cenderamata dan kemeriahan menari tanpa batasan. Dancing sampai pagi la dengan kepala sky high. Babes and boys bertaburan di dancefloor dan aku pun apalagi, berhantu la. Oh ya, kami juga menyaksikan persembahan khas daripada Ika Fancy yang provide kostum kepada para committee dengan tarian paperdolls, kabaret dan kathoey. Pergh, mantap. Bagai nak rak Centro tu, macam a-go-go kelab dah. Macam yang aku tengok kat Phuket hari tu. Siap ada yang mengangkang atas member aku tu. Tak tidur malam kot. Tapi ada seorang nyah tu memang lawa habis. Yaya namanya. Tapi dia sporting, dan banyak orang ambik pix dia.

Membolot hadiah, menang bergaya...

Sehinggalah habis event kira-kira pukul 1 pagi, aku jumpa semua friends and congratulated them for great party. Serius gila. Serius best. Memang fun. Tapi aksi aku tidak terhenti di situ sahaja. Oleh kerana ingin menikmati something hot and fulfilling, arena Leeya’s di hujung jalan dekat office dijadikan tempat lepak dan minum. Kasi kepala OK sikit. Balik rumah pukul 3 pagi camtu laa lebih kurang.

Sesekali daring...

Apa-apa pun, semua orang seronok dan gembira. Tahniah dan terima kasih kepada semua yang menjayakan malam penuh kemeriahan ini. Selamat tahun baru kepada semua, renung-renungkan dan selamat beramal.


Khallas dari, 
http://rizaliskandar.blogspot.com/2009/12/wajah-wajah-di-sebalik-topeng.html/

WAJAH-WAJAH DI SEBALIK TOPENG



No comments: